Thuisbezorgd neemt aartsrivaal Just Eat Benelux over

Het Amsterdamse Takeway.com, eigenaar van Thuisbezorgd.nl, de grootste etenbestelsite van Nederland, neemt voor 22,5 miljoen euro de Benelux-activiteiten van nummer twee Just Eat over.

Herman Stil
Dat is dan 22,5 miljoen euro. Beeld anp
Dat is dan 22,5 miljoen euro.Beeld anp

De sites van Just Eat blijven nog enige tijd in de lucht, maar zullen gaan doorverwijzen naar Thuisbezorgd.nl of het Pizza.be, de Belgische bestelsite van Takeaway.

Just Eat is onderdeel van de gelijknamige beursgenoteerde Britse bezorgdienst. Sinds de komst naar Nederland in 2007, via de overname van Hapgids.nl, voerde het een reclamestrijd om de marktmacht met Thuisbezorgd, die de Nederlanders glansrijk wonnen.

Bij Just Eat zijn circa drieduizend Nederlandse restaurants aangesloten. Bij Thuisbezorgd zijn dat er 6500.

"Wij gaan net als Just Eat uit van het 'winner-takes-all' principe," zegt woordvoerder Imad Qutob van Takeway.com. "We willen beide marktleider zijn in de landen waar we actief zijn. Als nummer twee ben je eigenlijk nooit rendabel."

Marktleider
Just Eat is actief in dertien landen, zegt een woordvoerder van het Britse bedrijf. "In twaalf zijn we marktleider. Alleen in de Benelux niet. Daarom is het besluit genomen deze activiteiten te verkopen."

Takeway betaalt de overname cash: 80 procent meteen, de rest over zes maanden als aan een aantal voorwaarden is voldaan. Het bedrijf voldoet de overname via een banklening en hoeft niet langs bij investeerders.
Just Eat zal de opbrengst investeren in verdere groei in de andere gebieden waar het bedrijf actief is.

Met de overname hebben Takeway en Just Eat de markt netjes verdeeld. Naast Nederland is Thuisbezorgd marktleider in Duitsland, Oostenrijk, België en Polen, landen waar rivaal Just Eat niet actief is. Het bedrijf is verder aanwezig in vijf andere Europese landen en Vietnam.

De Britten zitten dan weer in landen als Noorwegen, Denemarken, Italië Spanje, de VS, Brazilië en Australië, waar Takeway geen activiteiten heeft.

De twee komen elkaar alleen nog direct tegen in Frankrijk, waar Just Eats Allo Resto marktleider is vóór Takeways Pizza.fr. Takeway zegt in totaal 30.000 restaurants te vertegenwoordigen, Just Eat zegt goed te zijn voor 40.000 maaltijdbezorgers.

Lieferando
Vorig jaar nam Thuisbezorgd het Duitse Lieferando over, waarmee het marktleider bij de oosterburen werd. Het bedrijf haalde daarvoor geld op bij de Amsterdamse durfkapitalist Prime Ventures. Al enige tijd doen geruchten de ronde dat Takeway.com werkt aan een beursgang.

Thuisbezorgd, dat begin dit jaar met 950 medewerkers van Utrecht naar het Amsterdamse Oosterdokseiland verhuisde, werd in 2000 door Jitse Groen in Twente opgezet. Just Eat ontstond in hetzelfde jaar in Denemarken. In de beginjaren spraken de twee al eens over samengaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden