Lezersbrief

Thuis lesgeven: ‘Mama, jij bent een veel te strenge juf’

Het leven als een octopus die alles tegelijk moet doen valt nog niet mee, zo beschrijft Paroollezer en juf Rosanne van Asperen de Boer haar leven in een brief een de krant.

Beeld Elmer van der Marel

Appeltje eitje, denk ik als blijkt dat we onze kinderen minstens drie weken thuis les moeten geven. Als juf van groep 6 op een Amsterdamse basisschool sta ik dagelijks voor hetere vuren.

Na een loopbaanswitch, en de pabo, sta ik nu een jaar voor de klas. Hoewel het de voldoening en zingeving biedt waarop ik hoopte, blijkt het ook moeilijker dan ik vooraf had gedacht.

“Mama, jij bent een veel te strenge juf!” gilt mijn zoon van zes getergd als we net tien minuten bezig zijn. “Van mijn juf hoef ik zoiets nooit te verbeteren!”

En even later: “Jij begrijpt mij gewoon niet! Mag ik nu weer spelen?” Onderwijl doet mijn dochter van vier, die gefrustreerd is dat zij minder ‘werkjes’ te doen heeft dan broer, verwoede pogingen om in te loggen op haar overbelaste rekentuintje en zit manlief in ons studeerkamertje in een conference call, of wat daarvoor door moet gaan.

Dit alles terwijl ik zelf eigenlijk ook aan het werk zou moeten zijn om mijn leerlingen op afstand te bedienen en mijn mailbox volstroomt met vragen van ouders en leerlingen.

En dan te bedenken dat wij alle vier gezond zijn, ik geen grote geld- of andere zorgen heb, wel een partner in een goed huwelijk (voor zolang dat duurt nu we aan huis gekluisterd zijn...) en we in een voor Amsterdamse begrippen ruim huis wonen voorzien van voldoende tablets en laptops. 

Daarnaast zijn onze twee kinderen vrij van leer- of gedragsproblemen en zijn ze nog niet op een leeftijd waarop de afleiding van schoolwerk bestaat uit verslavende zaken als Fortnite en TikTok.

Draai aan die knoppen en je kunt je voorstellen hoe ingewikkeld de situatie is voor sommige ouders – en kinderen. En hoe moeilijk het wordt voor het onderwijs om, als deze situatie tot juni voortduurt, na de crisis in de klassen de draad weer op te pakken en te proberen de kansen voor ieder kind in een toch al zo ongelijke wereld, weer gelijk te trekken.

Rosanne van Asperen de Boer, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden