PlusMijn Amsterdam

Thijs Boontjes: 'Als je in Paradiso speelt, komt het altijd van de grond'

In de rubriek Mijn Amsterdam vertelt elke week een (on)bekende Amsterdammer over zijn of haar favoriete plekken in de stad. Deze week: Thijs Boontjes.

Misha Melita
Boontjes tourt nu langs clubs met zijn dans- en showorkest. Beeld Tammy van Nerum
Boontjes tourt nu langs clubs met zijn dans- en showorkest.Beeld Tammy van Nerum

Eerste keer in Amsterdam
"Als kind kwam ik hier al. De eerste keer dat ik bleef slapen, was bij mijn broer die hier net woonde en me op sleeptouw nam. Ook de eerste keer dat ik erg dronken werd. Bij café Van Zuylen, want mijn nichtje werkte daar. Voor het toilet moest je een steil trappetje af, dat lukte nauwelijks; ik ben een paar treden gegleden."

Café
"Café de Koe. Een goede vriend met wie ik lang in een bandje heb gezeten heeft het gekocht, dus nu voelt het helemaal als thuis. Het is ook niet zo'n pretentieuze tent, de plekken waar je een beetje schijt kunt hebben aan alles zijn mijn favorieten. Als je in de Koe bent, beland je al snel na sluitingstijd in de Lux of de Weber. En als het daar dichtgaat, in Bourbon Street. Maar dat zijn nooit mijn finest hours."

Café de Koe Beeld Tammy van Nerum
Café de KoeBeeld Tammy van Nerum

Uitgaan
"Er wordt wel gezegd dat muzikanten niet dansen, maar ik doe het graag. Dat kon goed in de Pacific Parc. Ik was laatst bij Radio Radio, ook in het Westerpark. Electronic dance music draaien ze daar, denk ik. Thuis zou ik het niet zo snel opzetten, maar het is leuk om op te dansen."

Concertzaal
"Het liefst Paradiso. Als je daar speelt, komt het altijd van de grond. Terwijl Amsterdams publiek best lastig is; moeilijk enthousiast te krijgen. Extra bijzonder is dat dan vrienden en familie komen. Als bezoeker is Paradiso ook het fijnste. Het heeft niet eens het beste geluid van Amsterdam, maar het is de klassieker."

Beste plek om te relaxen

"Om in de stad tot rust te komen is best moeilijk. Wat ik doe om te ontspannen, is rondlopen; van mijn Haarlemmerbuurt, door de Jordaan, over het Rokin tot de Munt, en weer terug. Dat werkt ook goed om ideeën te krijgen."

Geheim adresje
"Voor mensen die pianospelen: bij Crea, op Roeterseiland, zijn oefenruimtes met goede piano's. Ik zit vaak daar te spelen. Als student betaal je vijf euro per uur, als niet-student het dubbele, maar ze geloofden daar nog jaren dat ik student was. Een paar maanden geleden ben ik betrapt."

Crea Beeld Tammy van Nerum
CreaBeeld Tammy van Nerum

Restaurant
"Ik hou er niet zo van om voor mezelf te koken. Bij Cafe-Restaurant Amsterdam, Cradam, kom ik bijna dagelijks. Je kunt het daar zo bont maken als je zelf wilt. Je kunt er in je joggingpak komen, maar ook in driedelig. Ze hebben omelet met witbrood, maar ook kreeft."

Mooiste plein
"Het Spui vind ik het mooiste plein. Er is lang zon en op die bankjes voor Athenaeum zitten altijd oude mensen of studenten een boek te lezen, daar word ik vrolijk van. Athenaeum vind ik sowieso een belangrijke boekhandel, als ik snel een rijmwoordenboek nodig heb, is er daar een op voorraad. Dat is best wel uniek."

Favoriete modewinkel

"Tommy Page in de Prinsenstraat. Hij heeft oude pakken en jasjes, die hij met zorg uit Engeland haalt. Dan moet je alleen nog even hopen dat het past. Ik hou verder erg van Italiaanse zijden blousjes van Versace."

Tommy Page Beeld Tammy van Nerum
Tommy PageBeeld Tammy van Nerum

Mijn buurt
"De Haarlemmerbuurt. Ik ken bijna alle winkeliers en ik zit vaak bij de Coffee Company om te kijken naar wat daar voorbij trekt. Het is beter dan televisie kijken. Het is entertainment de luxe."

Dit kan veel beter
"Ik ben groot fan van de Noord/Zuidlijn en nu Amsterdam een wereldstad in wording is, zeg ik: leg die Oost/Westlijn aan. Ik ga graag naar steden met vakantie en elke stad die er toe doet heeft een metronetwerk waarmee je overal kunt komen."

Mooi lied over Amsterdam
"Amsterdam huilt van Rika Jansen. Over de Jodenvervolging in Amsterdam, een pittig nummer, maar heel mooi. Ik luister graag naar oude Jordanese muziek. In smartlappen wordt ernstige ellende op een bijna Italiaanse manier bezongen."

Favoriete winkel

"Op de Rozengracht zitten mijn twee favorieten. Dijkman, voor alle dingen die je nodig hebt om muziek op te nemen. En platenzaak Velvet: een grote collectie en er komen vaak goede artiesten optreden."

Mooiste herinnering
"Tien jaar geleden alweer lag ik met een meisje op de trambaan ergens op de Apollolaan te zoenen. Haar had ik die avond ontmoet. Later, toen zij naar huis was, pakte ik de tram en reed ik over datzelfde stukje met een glimlach op mijn gezicht. Dat zal me altijd bijblijven."

Dijkman Beeld Tammy van Nerum
DijkmanBeeld Tammy van Nerum
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden