Plus

Thierry Baudet: Ontmanteling van de VVD begint in Amsterdam

Forum voor Democratie wil meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar in ­Amsterdam, met een ver­gelijkbaar programma zoals Leefbaar Rotterdam dat uitvoert in de Maasstad.

Ruben Koops
De 34-jarige Thierry Baudet van Forum voor Democratie wil het oude 'kartel' aanpakken. Beeld anp
De 34-jarige Thierry Baudet van Forum voor Democratie wil het oude 'kartel' aanpakken.Beeld anp

Dat kondigt partijleider Thierry Baudet aan. Zijn partij zit sinds de laatste verkiezingen met twee zetels in de Tweede Kamer.

"We hebben allemaal gehoord wat (VVD-lijsttrekker, red.) Eric van der Burg gezegd heeft hier: hoe meer vluchtelingen, hoe beter. De ontmanteling van de VVD gaat beginnen in Amsterdam."

De gemeenteraadsverkiezingen zijn op 21 maart. Forum voor Democratie scoorde tijdens de Tweede Kamerverkiezingen dit voorjaar uit het niets twee zetels. Baudet kwam in de Kamer samen met de in de grachtengordel gevestigde strafpleiter Theo Hiddema.

In Amsterdam haalde de partij ruim 5000 stemmen, bijna genoeg voor een raadszetel. Het hoofdkantoor van de partij is gevestigd aan de Keizersgracht.

Baudet doet alleen hier zelfstandig mee aan de gemeenteraadsverkiezingen.

In andere gemeenten wil hij een alliantie aangaan met lokale partijen. In Rotterdam werkt hij samen met Leefbaar. "We zijn met zeker twaalf lokale partijen in gesprek."

Forum kiest voor Amsterdam omdat hier volgens Baudet een groot deel van 'het kartel' gevestigd is, een vermeend samenwerkingsverband van VVD, PvdA, D66 en CDA dat elkaar onderling de baantjes toeschuift, aldus het Forum.

Baudet: "Behalve in Den Haag is het kartel nergens zo sterk als hier. Media, fondsen, raden, allemaal gevestigd in Amsterdam. Hier is de plek om onze aanwezigheid te laten voelen."

'Erfpacht afschaffen'
Maar er zijn ook lokale thema's die Baudet wil agenderen. "Erfpacht moet zo snel mogelijk worden afgeschaft. Dat is geen natuurverschijnsel, het kartel houdt dat in stand."

Ook bepleit Forum meer vrijheden voor ondernemers. Desgevraagd stelt Baudet dat dit ook betekent dat bedrijven als Uber en Airbnb meer ruimte moeten krijgen. "Je kunt kritiek op ze hebben, maar uiteindelijk zit daar de innovatie en verdient dit soort bedrijven ruim baan."

Een opmerkelijk standpunt, aangezien bijna alle andere partijen het erover eens zijn dat dit soort bedrijven een ontwrichtende werking heeft op de stad en met regelgeving in toom gehouden moet worden.

Spreekbeurt verstoord
Hoewel het CDA, de enige echt conservatieve partij in de gemeenteraad, slechts één van de 45 zetels bekleedt, ziet Baudet toch ruimte voor zijn Forum in het progressieve Amsterdam.

"Meer lokale referenda waren altijd progressieve thema's, ik snap niet dat die nu als rechts worden gezien. Ik denk daarom dat we ook veel kiezers van D66 kunnen overtuigen." Ook vindt Baudet dat de vrije schoolkeuze voor ouders terug moet keren. "De VVD heeft niet geleverd."

Baudet heeft zich in het verleden denigrerend uitgelaten over vrouwen. In december werd daarom een spreekbeurt van hem aan de UvA verstoord door demonstranten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden