Reportage

'Thierry Baudet is precies wat Nederland nodig heeft'

Op Strandzuid in Amsterdam-Zuid beleeft de jongerenpartij van Thierry Baudet's Forum voor Democratie zaterdag de kick-off.

Julia Cornelissen

Eerlijk, nieuw en pragmatisch: het zijn termen die jongeren in de rij naar de ingang van Strandzuid gebruiken om Thierry Baudet, de fractievoorzitter van Forum voor Democratie, te typeren.

"Eigenlijk ben ik gewoon benieuwd naar wat voor mensen hierop af komen. Ik geniet van de commotie rond Forum voor Democratie," zegt scholier Pip Claire Yap (17) uit Amsterdam. Zelf mag ze nog niet stemmen, maar ze is geïntrigeerd door de "politieke vernieuwing waar de partij voor staat".

Forum voor Democratie behaalde bij de Tweede Kamerverkiezingen van maart dit jaar twee zetels, die worden bezet door Baudet en advocaat Theo Hiddema.

Anders doen
Een 22-jarige rechtenstudent uit Rotterdam, die niet met zijn naam in Het Parool wil, heeft gestemd op de partij. Samen met een vriend is hij afgereisd voor een dag in de zon op het strand - maar dan in de stad en met een politiek smaakje. "We zijn fans van het eerste uur. En het is voor ons allemaal begonnen bij Thierry. Hij is precies wat Nederland nodig heeft, en snel."

Terwijl het buiten prettig vertoeven is in de zon aan het water, trekken de jongeren bijna allemaal naar binnen wanneer de sprekers aantreden.

Onder anderen columnist Ebru Umar spreekt de JFVD'ers deze middag toe, net als natuurlijk Forum voor Democratie-voorman Baudet.

Voordat het zover is, kondigt Robin de Keijzer, bestuurslid van de JFVD, in een toespraak aan het "helemaal anders te gaan doen dan andere jongerenpartijen".

Conservatie wind
De meerderheid van het publiek, dat voor het overgrote deel uit mannen bestaat, ziet er vanmiddag netjes uit. Veel jasjes, veel kragen, in totaal zijn enkele honderden jongeren aanwezig.

Volgens de student staat het aantal jongeren dat is gekomen en hun uitdossing voor 'hoe goed geïnformeerd de mensen vandaag zijn'.

Maarten Hartog (15) uit Tilburg, die naar eigen zeggen voor een conservatieve wind staat die waait door de generatie geboren rond de eeuwwisseling, weet nog een andere oorzaak voor de drukte: "Forum voor Democratie staat voor actie. Ze zijn goed in marketing via sociale media."

Generaal pardon
Een andere aanwezige deze middag, Rustam Khuranov (21) uit Twente, kwam toen hij vier was uit Zuid-Rusland naar Nederland. Na zeven jaar verkreeg hij een verblijfsvergunning door het generaal pardon. "De groep immigranten die nu naar Nederland komt, is minder gemêleerd. Dat kan problematisch zijn."

In maart kleurde Khuranov een vakje in voor Baudet, nadat hij eerder al was gegrepen door de Amerikaanse politiek en Trump. "Hij windt er geen doekjes om. Dat doen Baudet en Hiddema hier in Nederland nu ook niet."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden