Plus

'Thierry Baudet is beschaafder dan Geert Wilders'

Forum voor Democratie van Thierry Baudet stoomt op in de peilingen. Op het eerste partijcongres, zaterdag in de RAI, lagen de leden aan zijn voeten. Vier van hen aan het woord.

Fractievoorzitter Thierry Baudet na zijn speech op het partijcongres van Forum voor Democratie in de RAI.Beeld anp

'Beschaafder dan Wilders'

Hans Hengeveld (70)
Amersfoort, gepensioneerd, was werkzaam op hypotheekmarkt

"Ik ben altijd zoekende geweest naar fris, nieuw politiek geluid. Ik vond Fortuyn machtig interessant, zoals ik ook Rita Verdonk volgde. Maar goed, die partij werd een ordinair zooitje vol idioten. Forum voor Democratie: dat lijkt er meer op."

"Die Baudet is een intellectuele jongen. Hij heeft een beetje flair, is een tikje erudiet. Dat staat mij wel aan. Hij doet het rustiger en beschaafder dan Geert Wilders."

"Alle goede bedoelingen ten spijt, dat is toch een beetje eentonig aan het worden. Die oneliners zijn knap, maar de werking is wel een beetje weg."

"Hou me ten goede: ook Baudet moet zich nog bewijzen. De volgende verkiezingen worden pas echt een proeve van bekwaamheid."

"Maar wat mij aanstaat: die jongen denkt in het belang van Nederlanders. En vooral: logisch. Dat er geen bergen geld naar de EU hoeven. Of al die onzin­belastingen."

Hans HengeveldBeeld Rink Hof

'Europa en migratie afremmen'

Angelo Bouwens (33)
Maastricht, werkt in metaalonderhoudstechniek

"Een echte leider word je niet. Zo word je geboren. Baudet is zo iemand, zoals Fortuyn dat ook was. Ik was net oud genoeg om op hem te stemmen en ik zag dat echt als een keerpunt. Iemand die voor Nederlandse belangen gaat staan, die kiest voor minder macht naar de EU en een rem op migratie."

"Wilders pleit daar ook voor natuurlijk, maar dat is geen echte leider."

"Ik heb vaak op hem gestemd hoor, maar met uitspraken als de kopvoddentaks is hij echt te ver gegaan. Dan doe je op een gegeven moment gewoon niet meer mee en word je iemand van de zijlijn."

"Baudet is er veel beter in om écht de vinger op het probleem bij de bestaande partijen te leggen."

"Hun partijprogramma's verschillen nauwelijks van elkaar en het gaat dus al jaren dezelfde kant op."

"Multinationals worden rijker, Europa machtiger en migratie neemt toe. Baudet kan dat afremmen."

Angelo BouwensBeeld Rink Hof

'Je kunt vragen stellen'

Éva Hetényi (23)
Leiden, studeert taalwetenschappen

"Ik ben al in het Forum geïnteresseerd sinds het een denktank was. Wat ik er prettig aan vind: dat je een mening mag hebben die tegen de stroom in gaat. Ook in mijn opleiding merk ik dat het politiek correcte denken de maat is."

"Mijn professoren, mijn medestudenten: als je hun mening niet deelt, poeieren ze jou af. En mijn mening aan die van hen passen, dat wil ik simpelweg niet."

"Het Forum trekt zich daar ook niets van aan. Ik steun hun aanval op het mediakartel. En het partijkartel."

"En ja: ik maak me zorgen om de islamisering van Nederland."

"Je ziet dat ook wel bij de PVV, maar dat heeft toch een beetje een tokkieconnotatie."

"Bovendien: van het Forum kun je lid worden. Je kunt vragen stellen aan de partijleiders, zoals vandaag. Je kunt discussiëren."

Éva HetényiBeeld Rink Hof

'Opkomen voor ondernemers'

Elsebee Bierenbroodspot (55)
Almere, werkt in de ICT

"Ik en mijn man zijn ondernemers. Mijn ouders waren dat ook, dus ik stemde van huis uit VVD. Je denkt: met een eigen bedrijf hoor ik bij die partij thuis. Die staan voor mijn belangen. Daar zit ik goed. Maar uiteindelijk merk je niet dat ze voor jou opkomen. En al helemaal niet dat je iets te zeggen mag hebben."

"Kijk naar het referendum. Wat is er nou erg aan om mensen hun stem te laten horen op concrete vragen? Waarom zijn die partijen daar nou bang voor?"

"Je kunt je beleid gewoon aanpassen op de uitkomst van die referenda. Wat is daar nou erg aan?"

"Ze kunnen dan zelfs zeggen: joh, we zijn hiertoe gedwongen door de meerderheid. En al die machtspartijen vinden inmiddels toch hetzelfde."

"De verschillen zijn nauwelijks te ontdekken. Baudet is een nieuw geluid. En ik denk dat mijn stem bij hem het meeste teweeg kan brengen, zeker als de partij gaat groeien."

Elsebee BierenbroodspotBeeld Rink Hof

Forum voor Democratie van Thierry Baudet stoomt op in de peilingen. Op het eerste partijcongres, zaterdag in de RAI, liggen de leden aan zijn voeten. 'Ik ben dus een boze witte man?'

Als Thierry Baudet na het formele dagdeel met onbreekbare grijns door de gangen loopt, kijkt Els Kamstra vertederd toe. Net Pim Fortuyn, mijmert ze. "Een messiasstatus is nonsens," zegt ze wel. "Maar hij is echt een hoop in bange dagen."

Een heerlijk alternatief voor die traditionele, samenklonterende partijen, klinkt het hier, in de Amsterdamse RAI op zaterdagmiddag. Die partijen met hun oeverloze compromissen. De macht verdelend. "Ik heb nog liever dat ze het ene jaar het programma van de SP uitvoeren en het jaar erop dat van de VVD. Nu zijn het steeds net-niets-compromissen," zegt kersvers lid Thom Bierenbroodspot.

De leden zijn eensgezind over de 'doorgeschoten' immigratie. Hoe het volk monddood is gemaakt door referenda onmogelijk te maken. Maar vooral: hier is een rechtse partij met een intellectuele leider.

Op fluistertoon zeggen leden je hoe ze nu eens alternatief hebben voor de PVV. Dat je op Forum voor Democratie hebt gestemd, kun je zonder schroom zeggen op een verjaarspartijtje. Zie hoe ze al 12 zetels peilen.

Leemte op rechts
Bovendien: anders dan de PVV met haar afgeschermde leider Geert Wilders, is Thierry Baudet aanraakbaar. Collega-Kamerlid Theo Hiddema staat in de pauze buiten. "Daar kun je gewoon een sigaret mee roken," merkt Stefan (19).

De politicus speelt ook met dat imago. Voelt feilloos aan dat FvD een leemte op rechts te pakken kan hebben, zijdelings van de PVV. Of naast 'de heer W. zonder bekende woon- of verblijfplaats', zoals Hiddema smalend grapt over de concurrentie.

Selfies mogen. Baudet en Hiddema worden aangeklampt. Het gaat over immigratie, referenda uiteraard, de politieke grijze brij. En meer onderwerpen, zeker nu de partij ook mikt op de provinciale verkiezingen. "Thierry, heb je dat gelezen van die windmolens op zee?," zegt een man. En even verderop een ander: "Thierry, bij ons is écht een tekort aan huurwoningen."

Zeevaarders
Het overgrote deel van de leden hier is man, blank ook. Hun achtergrond is verder divers. Er zijn veel ondernemers, hogeropgeleiden, maar ook arbeiders. Veel ex-Fortuynisten wel, voormalig PVV'ers ook. Maar ook teleurgestelde VVD'ers. Afvallige PvdA'ers zelfs. "Ik ben dus een boze witte man?" grapt één van de sprekers voor de volle zaal. Iedereen lacht: niemand voelt zich aangesproken.

Her en der klinkt ook wel wat kritiek. De uitspraken van Baudet over 'homeopathische verdunning' gaat sommigen 'te ver'. En in de zaal wordt een discussie over de opwarming van de aarde gesmoord. Maar Baudets flair maakt veel goed. "Hij is een tikje erudiet. Dat staat mij wel aan," zegt pensionado Hans Hengeveld.

Zeker als Baudet in zijn verder hoogdravende speech nationalisme predikt, klinkt applaus. "Ooit waren we zeevaarders, nu moeten we ons schamen voor onze feestdagen. Wat is er met ons gebeurd?"

Paradoxaal genoeg blijken veel FvD-aanhangers wel te hopen op kabinetsdeelname. Zelfs als er van die verfoeide compromissen moeten worden gesloten, eerder op de dag nog vervloekt. "En dat kán," zegt penningmeester Henk Otten. "Een jaar geleden zaten we nog in een Amsterdamse kelder. En nu een volle RAI. Niemand gaat ons tegenhouden."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden