Plus

Theroux' documentaire over Scientology is vooral vermakelijk

Na verschillende pogingen om informatie los te weken bij de Scientology kerk gaat Britse documentaire maker Louis Theroux zelf de gang van zaken naspelen, met hulp van voormalige leden. Het resultaat is vermakelijk, maar minder grondig.

Joost Broeren
Louis Theroux met voormalig hooggeplaatst Scientologylid Marty Rathburn Beeld BBC/BBC Worldwide
Louis Theroux met voormalig hooggeplaatst Scientologylid Marty RathburnBeeld BBC/BBC Worldwide

Wie op YouTube zoekt naar materiaal over Alex Gibneys Scientologydocumentaire Going Clear, wordt vaak geconfronteerd met een advertentie van de Scientologykerk. Dit 7,5 minuten (!) durende stukje propaganda probeert Gibney en iedereen die meewerkte aan zijn onthullende film zwart te maken. Grootste klacht: de regisseur gaf de kerk geen kans zich te verweren tegen de aantijgingen die in de film worden gedaan, aangezien hij elk contact zou hebben afgehouden.

My Scientology movie, een nieuwe documentaire over de 'Hollywoodkerk' van BBC-reporter Louis Theroux, lijkt een direct weerwoord te zijn op die klacht. Contact krijgen met de groep is namelijk precies wat Theroux de hele film lang probeert. Maar ver komt hij niet: interviewverzoeken worden afgewezen, bij het hoofdkwartier worden hij en zijn cameracrew weggestuurd en zelfs het afgeven van een simpele brief gericht aan het omstreden hoofd van de beweging, David Miscavige, lijkt te worden gezien als een daad van vijandschap.

Nabootsen
En dus maakt Theroux een omtrekkende beweging. Bijgestaan door voormalig Scientologylid Marty Rathbun speelt hij het reilen en zeilen binnen de kerk na op een filmset. Er worden acteurs ingehuurd om Miscavige en het beroemdste Scientologylid Tom Cruise te spelen en Scientologypraktijken worden nagebootst. Van de 'auditing-sessies', waarbij leden hun ziel blootleggen, tot aan de vermeende wantoestanden in 'the hole', het gevangenisgebouw waar de paranoïde Miscavige hooggeplaatste Scientologyleden die zich tegen hem keerden, zou hebben opgesloten en mishandeld.

Louis Theroux: My Scientology Movie

Regie Louis Theroux
Met Louis Theroux, Marty Rathbun,Andrew Perez
Te zien in De Balie, Eye, De Filmhallen, Pathé City

Theroux werd beroemd met een reeks tv-documentaires waarin hij obscure subculturen van binnenuit portretteerde - van pornosterren tot de extreemrechtse White Power-beweging. Hij begint zijn onderzoek in My Scientology movie met dezelfde open blik die dat eerdere werk kenmerkt: zonder oordeel en oprecht gefascineerd door wat deze mensen drijft. Het wordt hem echter knap moeilijk gemaakt die lankmoedigheid vast te houden: als de kerk lucht krijgt van zijn plannen, trekken ze alles uit de kast om hem op andere gedachten te brengen. Maar dan kennen ze Theroux nog niet.

Het resultaat is als journalistiek onderzoek weliswaar minder grondig dan Gibneys eerdere film. Maar ook een stuk vermakelijker, dankzij de botsingen tussen de gemoedelijke, droogkomische Theroux en de o zo serieuze Rathbun.

Louis Theroux Beeld -
Louis TherouxBeeld -
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden