PlusTen Slotte

Thérèse van der Helm (1946-2018): godmother van de sekswerkers

Thérèse van der Helm, sociaal verpleegkundige en vertrouwenspersoon voor prostituees, overleed afgelopen donderdag op 72-jarige leeftijd na een kort ziekbed.

Hanneloes Pen
Thérèse van der Helm in 2008. Beeld Klaas Fopma
Thérèse van der Helm in 2008.Beeld Klaas Fopma

In de rosse buurt stond ze bekend als de godmother van de sekswerkers. Zelf noemde ze zich een 'vrouwenvrouw'. Met een enorme drive kwam Thérèse van der Helm, sociaal verpleegkundige en vertrouwenspersoon voor prostituees, op voor de vrouwen achter de ramen, in seks­clubs, als escort of op straat.

'Dapper', 'direct' en 'pittig' zijn de woorden die haar oud-collega's voor de stuwende kracht achter het Prostitutie en Gezondheidscentrum 292 (P&G292) gebruiken.

In haar eentje, midden in de nacht of in het weekend, stapte Van der Helm vaak over de Wallen of toog ze naar de voormalige tippelzone aan de Theemsweg.

Ze gaf er gezondheidsvoorlichting over onder meer soa's en condoomgebruik. Haar contacten met de 'dames' ­waren bijzonder goed. Ze was geen moralist en beschouwde niet alle prostituees als slachtoffers van mensenhandel. De mildheid naar de groep maakte haar zo geliefd.

Dolle Mina
"Ze was heel relaxed, geen kantoormuts en had veel humor. Ze had contact met iedereen en deed zich niet beter voor. Ze liet vrouwen in hun waarde en liet merken dat het werk dat ze deden oké was," zegt Mariska Majoor, voormalig sekswerker en oprichter van het Prostitutie Informatie Centrum (PIC) op de Wallen.

Van der Helm sloot zich als twintiger aan bij Dolle Mina, liep mee in abortusdemonstraties en kwam over de vloer bij het vrouwenhuis. In diezelfde jaren zeventig ging ze als sociaal verpleegkundige aan de slag bij de GGD-soa-poli en ontmoette er veel prostituees.

Van der Helm kwam zelf uit een boerenfamilie met tien kinderen. Zes broers had ze boven zich.

"Ze vond haar moeder erg gedienstig. Misschien sprong ze daardoor op de bres voor vrouwen," zegt oud-collega ­Marianne Craanen.

31 jaar lang was Van der Helm in dienst van de GGD in Amsterdam, eerst als sociaal verpleegkundige en soa-preventiemedewerker voor prostituees, later als vertrouwensvrouw en medecoördinator van P&G292, waar medische en psychosociale zorg aan sekswerkers wordt verleend. Het centrum zag ze als bekroning van haar werk.

"Ze vond het belangrijk om vrouwen sterk te maken en te laten op­komen voor hun rechten," zegt Craanen.

Denigrerend
Heleen Driessen, de huidige vertrouwensvrouw voor prostituees: "Ze was een pittige, directe vrouw. Bij een discussie moest je van goeden huize komen om de slag te winnen. Was ze het ergens niet mee eens, dan klom ze in de pen. Van het woord 'hoer' wilde ­ze niets horen. Dat ervoer ze als denigrerend."

Haar dochter Marjan de Blok: "Mijn moeder heeft zich gegeven voor de stad, maar intussen ben ik zelf ook niets te kort gekomen. Ze was een fulltime moeder voor me. Die eeuwige daadkracht had ze ook voor haar familie."

In 2009 ging Van der Helm met prepensioen. Ze volgde een opleiding tot sportmasseur en besloot net als veel andere pensionado's lekker te gaan wandelen.

Driessen: "Maar zij ging niet zomaar wandelen, ze maakte ­gelijk een voettocht naar Santiago de Compostella. Ze deed alles met een drive, dit dus ook."

Van der Helm laat een partner, een dochter en twee kleindochters na. Het afscheid vindt morgen plaats op de Nieuwe Ooster.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden