Plus

Theresa May en haar regeringsploeg modderen voort

Theresa May en haar hopeloos verdeelde regeringsploeg modderen voort. Tot frustratie van voorstanders van een zachte brexit lijken ze de Labouroppositie nog altijd te negeren.

Theresa May en haar man Philip verlaten de kerk in het Engelse Aylesbury na de zondagse dienstBeeld Getty Images

Theresa May lijkt de Labouroppositie links te laten liggen en haar kaarten te zetten op het binnenboord halen van dissidente Torybrexiteers en de Noord-Ierse gedoogpartij DUP.

Het 'plan B', waarover de Britse premier maandagmiddag het Lagerhuis nader zou informeren, zou wel eens sterk kunnen lijken op plan A.

De vraag is of May niet opnieuw een doodlopende weg inslaat, gezien de monumentale nederlaag die ze vorige week in het Lagerhuis leed met haar oorspronkelijke brexitdeal.

Britse media berichtten maandagmorgen op basis van anonieme bronnen over een anderhalf uur durende conferencecall met haar ministers zondagavond.

De vergadering draaide rond het op een of andere manier aanpassen van de omstreden afspraak over de positie van Noord-Ierland, dat in de oorspronkelijke deal met Brussel gedurende onbepaalde tijd onder het regime van de Europese Unie kan vallen.

Voorstanders van een harde brexit spreken daar schande van. Conservatieve parlementariërs zinspelen op de vorming van een nieuwe partij als May kiest voor de door Labour bepleite douane-unie, maar zouden wel kunnen leven met een aangepaste afspraak over Noord-Ierland.

Douane-unie
In de net als het Lagerhuis hopeloos verdeelde regering wil een deel een zachte brexit, waarbij Groot-Brittannië deel blijft uitmaken van de douane-unie met vrij verkeer van goederen.

Bronnen uit dat kamp spraken maandagmorgen in The Times schande van Mays strategie om de backstop met Noord-Ierland centraal te stellen. "Verbijsterend dat ze de partij boven het landsbelang plaatst," aldus een van de zegslieden.

Probleem van het sleutelen aan de zogenoemde backstopdeal met de EU over de positie van Noord-Ierland is dat Brussel daar weinig voor voelt. De andere Europese lidstaten zijn vooralsnog solidair met Ierland, dat een open grens met het Verenigd Koninkrijk verlangt en tot nu toe elk ander voorstel uit Londen verwerpt.

Door toch over dit punt te gaan heronderhandelen met Brussel vergroot May de kans op een 'no deal', waarbij de Britten eind maart zonder afspraak over de toekomstige betrekkingen de EU verlaat.

Voorkeur voor no deal
Voor een voornaam deel van de Britse bevolking is dat helemaal geen spookbeeld, in weerwil van de doemscenario's die de ronde doen.

The Guardian schrijft maandag over een peiling waarin 28 procent van de Britse kiezers de voorkeur geeft aan een no deal. 24 procent wil een nieuw referendum en 11 procent nieuwe verkiezingen.

May zelf zou de derde parlementsverkiezingen in minder dan vier jaar tijd als een zwaktebod beschouwen, maar achter de schermen lijken de Conservatieven zich er al op voor te bereiden.

Partijvoorzitter Brandon Lewis deed zondag een bedelbrief de deur uit waarin hij om donaties vraagt, omdat Labourleider Jeremy Corbyn uit is op nieuwe verkiezingen.

Volgens The Mail on Sunday is een verkiezingsstrateeg van May bezig met het testen van campagneboodschappen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden