Plus

There's a limit to Engels onderwijs in Nederland

Universiteiten en hogescholen willen dat voor Engelse opleidingen kan worden geloot. Ook moet het collegegeld voor studenten buiten de EU omhoog.

Lorianne van Gelder
null Beeld anp
Beeld anp

De stroom internationale studenten moet worden ingeperkt, staat in de internationaliseringsagenda van universiteiten en hogescholen die maandag aan minister Ingrid van Engelshoven (Hoger Onderwijs) is aangeboden.

Ze willen daarom een numerus fixus invoeren voor studenten van buiten de EU en het collegegeld voor hen verhogen.

Overbodig zijn de maatregelen niet. De afgelopen jaren steeg het aantal Engelstalige opleidingen fors, net als het aantal internationale studenten. Op de UvA waren dit jaar zelfs meer aanmeldingen van internationale studenten dan van Nederlandse.

Om studenten van binnen de EU het iets moeilijker te maken, hopen ze bij sommige Engelstalige studies een maximum op het aantal studenten in te stellen. EU-studenten - die volgens Europese regels overal moeten kunnen studeren - kunnen dan wel kiezen voor de Nederlandse versie van de opleiding.

Worstelen met scriptie
Ook moet er meer worden geïnvesteerd in het taalniveau van docenten, want dat is lang niet altijd even goed. En de universiteiten en hogescholen beloven dat ze genoeg Nederlandstalige opleidingen blijven aanbieden.

Maandagochtend praatten studenten en docenten van de VU, HvA en UvA op de Vrije Universiteit de minister bij over wat die internationalisering voor hen betekent. Voor Geertje Hulzebos, student aan de UvA, is het oprukkende Engels best een bedreiging.

"Ik ben op het vmbo begonnen. Als mijn opleiding nu in het Engels was geweest, had ik het niet gedaan, zo goed heb ik op het vmbo geen Engels geleerd." Ergün Çelik, student farmacie aan de VU, ziet medestudenten worstelen met Engels tijdens hun scriptie.

Want hoe toegankelijk zijn universiteiten en hogescholen voor studenten die minder handig zijn met Engels? En wat vinden de opleidingen zelf van die verengelsing?

De zorgen zijn groot. Zo vreest Erna van Hest, directeur bij pedagogiek, onderwijskunde en lerarenopleidingen aan de UvA, dat Engelstalige opleidingen meer status hebben.

"Ik wil in principe geen opleidingen in het Engels, want onze studenten werken in het Nederlandse schoolsysteem, maar we raken op de faculteit steeds meer in de minderheid."

Aan de UvA volgt al 40 procent een studie in het Engels. Landelijk zal in 2025 een op de veertien studenten in het hbo uit het buitenland komen, en bijna een kwart van de studenten aan de universiteit.

Quasi-elitair
Het hoger onderwijs wil de deur voor internationale studenten niet dichtdoen. Het aantal Nederlandse studenten zal in de komende jaren dalen, dus aanwas van buiten is nodig. Bovendien kan het voor opleidingen goed zijn als studenten uit alle windstreken komen, wat als voorbereiding op de arbeidsmarkt ook niet verkeerd is.

De vrees is echter dat opleidingen te veel studenten uit een bepaald land trekken (Duitsers studeren graag in Nederland) en dat zij internationaal misschien divers zijn, maar dat Nederlanders met een migratieachtergrond er juist niet tussenkomen.

Moataz Rageb, student assessor van de UvA: "Je wilt geen quasi-elitaire collegezaal."

De internationaliseringsagenda moet voeding bieden voor de brief die Van Engelshoven in juni aan de Tweede Kamer stuurt. Ze vond de bijeenkomst in de VU een 'nuttig werkbezoek' en zal de informatie gebruiken als 'bouwsteen' voor haar beleid. Maar antwoord op de concrete verzoeken van de onderwijsinstellingen - meer geld, een numerus fixus of een maximumaantal voor studenten van buiten de EU - kon ze niet geven.

Lees terug: UvA wil rem op groeiend aantal internationale studenten

40%

Van de UvA-studenten volgt 40 procent een Engelstalige opleiding.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden