Theodor Holman: Brief

De briefschrijvers heten: Hedy d' Ancona (PvdA, ex-minister van Cultuur), Jan Bank (historicus), Frits Bolkestein (VVD), Elco Brinkman (CDA, ex-minister van Cultuur), Arthur Docters van Leeuwen, Victor Halberstadt, Wim Kok (PvdA), Hans van Mierlo (D66, man van Conny Palmen), Alexander Rinnooy Kan (D66) en Lodewijk de Waal (commissaris ING).

Zij willen van minister Plasterk dat het Asko/Schönberg Ensemble van Reinbert de Leeuw, het Amsterdam Baroque Orchestra van Ton Koopman, het Nederlands Kamerkoor en het Willem Breuker Kollektief alsnog subsidie krijgen.

Anders zou dat 'rampzalige gevolgen' hebben voor het muziekleven. Tja, dan moet je die orkesten zeker steunen. Maar is het zo rampzalig?

Die orkesten kunnen niet bestaan zonder subsidie, dat betekent dat er weinig naar ze geluisterd wordt. Blijkbaar wil het publiek liever een vals zingende Joseph. Als je deze orkesten helemaal niet meer hoort, is het dan niet domweg een geval van jammer?

Ik houd van het Schönberg Ensemble, het Amsterdam Baroque Orkest, van Willem Breuker en het Nederlands Kamerkoor, ik heb ze allemaal gehoord en dat was heel mooi, maar als ik ze nu nooit meer zou horen en zien: geen ramp. Ik ga wel naar iets anders.

Hermans en Reve schrijven geen boeken meer, tante Hannie Lips is niet meer op tv, Bach weigert nog iets te componeren, evenals Mozart. Allemaal heel erg jammer, maar geen ramp. Het is niet anders.

Zou Reinbert de Leeuw niet meer dirigeren als hij geen subsidie meer kreeg? En Ton Koopman: raakt hij werkloos? Zijn er geen christelijke kerken meer voor het Nederlands Kamerkoor? Niemand van deze kunstenaars raakt aan de bedelstaf - zeker niet Reinbert de Leeuw of Ton Koopman.

Ook zit er een raar ondemocratisch smaakje aan. Tuurlijk mag je zo'n brief schrijven, maar je wilt zo Plasterk imponeren ('Wij, ex-ministers en politieke intellectuelen, weten het beter dan jij, Plasterk!') en je vraagt hem eigenlijk een slappe ruggengraat te tonen en zijn eigen Fonds te passeren. Persoonlijk zou ik dat een ramp vinden.

undefined

null Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden