Column

'Theo van Gogh is geofferd door de AIVD'

Het Parool
Theodor Holman Beeld Jean-Pierre Jans
Theodor HolmanBeeld Jean-Pierre Jans

U, lezer van Het Parool, bent mijn familie. Tegen u durf ik zaken te onthullen die ik nergens anders durf te vertellen. Bijvoorbeeld dat ik nu dronken ben.

Ik was bij het programma van Humberto Tan, RTL late night. Humberto is een schat van een man. Een soort Jeroen Pauw, maar dan beter dan Matthijs van Nieuwkerk. Snapt u wat ik bedoel?

Het is nu midden in de nacht en ik ben een beetje starnakel, maar dat mag van de hoofdredacteur van onze krant, als er maar wel iets zinnigs in deze column komt.

Zoals u, lezer, hebt gemerkt, hebben de auteur en producent Gijs van de Westelaken en ik het voor elkaar gekregen dat er voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis een Nederlandse speelfilm niet alleen Kamervragen weet op te roepen, maar ook de minister tot nieuwe daden weet te inspireren.

Nadat afgelopen week, in Eye, onze minister van Binnenlandse Zaken, de heer Plasterk, de film '2/11 Het spel van de Wolf' had gezien, heeft hij meteen besloten zijn ambtenaren een nieuw onderzoek te gelasten naar de moord op Van Gogh.

Terecht.

Plasterk zegt dat er al grondig onderzoek is verricht. Dat is niet zo. En dat weet hij.

Beste Ronald Plasterk. U weet dat ik u hoog heb zitten. Nodig Gijs en mij uit! Please! Wij zijn niet tegen de AIVD, wij willen alleen dat over de slachtpartij op Theo van Gogh de onderste steen boven komt.

Luister naar onze argumenten, bekijk onze bronnen, geef antwoord op onze vragen - het is zo simpel. Donner is weg, Remkes is weg, Balkenende is weg. De onderste steen kan boven komen.

Als wij, Gijs van de Westelaken en ik, ook maar één fout hebben gemaakt, willen wij die herstellen.

Praat met ons! Het vreemde is, lezer, dat wij, tijdens het schrijven van het scenario van '2/11 Het spel van de Wolf' (2 november op de televisie), respect hebben gekregen voor de AIVD. Wij, Nederland, hebben een goede inlichtingendienst.

Alleen... er is een fout gemaakt. Daar willen we het over hebben. Theo van Gogh is geofferd - zie de film. En het enige wat wij willen is: de waarheid.

Begrijp dat godverdomme toch! Er zijn ouders, een zoon, vrienden, die willen de waarheid. Alleen dat! De waarheid.

Wil je reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden