Theo van Gogh 10 jaar dood, veel herdenkingen in Amsterdam

Het is vandaag precies 10 jaar geleden dat regisseur en columnist Theo van Gogh op straat werd vermoord. Mohammed B. stak hem rond 9 uur 's ochtends met een mes op de Linnaeusstraat in Amsterdam-Oost neer. De moord houdt de gemoederen nog altijd bezig.

Theo van Gogh in 1986 Beeld anp
Theo van Gogh in 1986Beeld anp

Zo kondigde minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) onlangs aan dat er opnieuw naar de zaak moet worden gekeken. Dit na uitlatingen van hoofdofficier van justitie Frits van Straelen, die meent dat Mohammed B. niet alleen stond in de moord. Daardoor ontstonden twijfels over het onderzoek dat de inlichtingendienst AIVD destijds heeft gedaan.

Geen officiële herdenking
De dood van Van Gogh wordt niet officieel herdacht. Vanuit de gemeente en familie en vrienden van de cineast zijn hiervoor geen initiatieven genomen. Wel worden er om 14.00 uur bloemen gelegd in de Linnaeusstraat, waar Van Gogh om 08.45 uur werd vermoord. Een uur later volgt een herdenking bij De Schreeuw, een monument ter nagedachtenis aan Van Gogh in het Oosterpark.

Om 15.00 uur begint er in de Stadsschouwburg een toneelstuk waarin Van Gogh terugkeert als personage in zijn eigen theatershow. Bezoekers worden door het leven van Van Gogh geleid en door de maatschappelijke debatten waaraan hij als columnist vaak deelnam. Zijn vaak heftige standpunten en ideeën over de islam komen uitgebreid aan bod. Het stuk is geschreven door Theo's jeugdvriend Roeland Hazeldonk.

Een pittig gesprek
Op televisie is er vanavond ook volop aandacht voor Van Gogh. RTL4 zendt om 22.15 uur de documentaire Een prettig gesprek met Lieuwe van Gogh uit, over de zoon van de filmmaker die 13 jaar was toen zijn vader stierf. Hierin vertelt hij samen met regisseur Doesjka van Hoogdalem hoe hij de moord heeft beleefd. Op NPO 2 is de onlangs verschenen politieke thriller 2/11 Het spel van de wolf te zien, over de periode na de moord op Van Gogh. Zijn goede vrienden Theodor Holman en Gijs van de Westelaken schreven het scenario voor de film. Om 23.10 uur vertellen Katja Schuurman en Maarten van Rossem over Van Gogh bij Eva Jinek op NPO1. Verder worden vandaag in filmmuseum Eye worden alle dertien films van Van Gogh vertoond.

Het Amsterdamse debatcentrum De Balie staat maandag stil bij de moord op Van Gogh, met onder anderen Katja Schuurman en Gijs van de Westelaken.

Het beeld 'De Schreeuw' van Jeroen Henneman, ter nagedachtenis aan Theo van Gogh. Beeld anp
Het beeld 'De Schreeuw' van Jeroen Henneman, ter nagedachtenis aan Theo van Gogh.Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Een bloemenzee op de plek waar Theo van Gogh werd vermoord. Beeld anp
Een bloemenzee op de plek waar Theo van Gogh werd vermoord.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden