Review

Theo Maassen - Zonder pardon****

Theo Maassen. Foto www.zonderpardonindebioscoop.nl

Regie: Norbert ter Hall
Met: Theo Maassen

Theo Maassen was geweldig op dreef in zijn negende theatershow Zonder pardon, maar hoe maak je dat op film voelbaar? Regisseur Norbert ter Hall koos de beste methode: met tien camera's Maassen dicht op de huid zitten.

Wie wel eens bij een cabaretier in een zaal zat en dat programma later op tv terugzag, kent het gevoel: leuk, maar de sfeer in de zaal komt niet over. De grappen zijn keurig geregistreerd, maar de ziel is eruit. Het wonder van de film Zonder pardon is dat hij niet onderdoet voor de theatershow. Ondergetekende mag dat zeggen, omdat hij Maassens show zowel in het theater als op film zag.

Natuurlijk: de interactie met het publiek wordt gemist, maar er staat tegenover dat de kijker veel beter ziet wat Maassen doet. De tien (!) camera's zitten hem zo dicht op de huid dat iedere grimas, aarzeling, verbale explosie en gespeelde gevoeligheid zichtbaar is. De kijker zit bijna op schoot bij het personage dat Maassen altijd speelt: de onnozele boerenkinkel die het debiteren van stupiditeiten afwisselt met scherpe inzichten. In Zonder pardon, dat zich afspeelt tegen een decor van een vlekkerige kaart van Nederland, waarin spookachtige figuren zijn te ontdekken, gaat het over Nederland, het vaderschap, Wilders, vooroordelen, het Nederlands paspoort, Theo van Gogh (''Een provocateur die wou kijken hoever hij kon gaan. Nou zover dus ongeveer'') en seks.

Wie een rode draad zoekt, vindt die in Maassens afkeer van de verongelijkte, rancuneuze Nederlander, die zichzelf overal en altijd tekort gedaan voelt. Ook het gehamer op de Nederlandse cultuur hangt Maassen de keel uit. (''Traditie is gewoon een ander woord voor: dat doen wij hier altijd zo!'') Soms lijkt het of Freek de Jonge op het podium staat (''Wij hebben geen god meer nodig, want we creëren onze eigen zondvloed''), maar het fijne van Maassen is dat zijn moralisme nooit langer dan twee zinnen standhoudt.

Voor een potje hilarische lol in de geest van Toon Hermans over de paashaas en de kerstman kunnen we ook bij hem terecht. Het maakt zijn sombere boodschap dat de sterken ten koste van de zwakken altijd winnen niet minder indringend. (JOS VAN DER BURG)

Website Zonder Pardon
Website Theo Maassen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden