PlusTen slotte

Theo Beusink (1932-2019): beschermheer van Spaanstalig Amsterdam

Theo Beusink, oprichter van Casa Migrante, overleed maandag op 86-jarige leeftijd. De ereburger van Amsterdam was de beschermheer van Spaanstalig Amsterdam.

Padre Boes, Theo BeusinkBeeld Casa Migrante

Padre Theo noemden ze hem. Of Padre Boes. "Beusink is moeilijk uit te spreken voor Spaanstaligen," zei pater Theo Beusink in 2011 in een interview in deze krant. "Ik ben ooit begonnen de manieren te noteren waarop mijn naam is geschreven door Spaanssprekenden. We zitten nu in de buurt van de tachtig, maar elk jaar rond kerst zie je dat hun creativiteit wat het spellen van mijn naam betreft nog niet ten einde is."

Theo Beusink overleed maandag op 86-jarige leeftijd. Hij werd geboren in Lichtenvoorde, in de Achterhoek. Na zijn eindexamen woonde hij dertien jaar in een seminarie van karmelieten, waar hij tot priester werd gewijd. Tijdens zijn studie Spaans kwam hij in aanraking met Spaanse gastarbeiders.

Het begon met een avondje wijn en chorizo, een paar dagen later werd zijn hulp gevraagd voor zestig andere Spanjaarden die in een pension woonden en doodongelukkig waren omdat ze de taal niet spraken en geen kamer konden huren. Er was niets voor ze geregeld: Beusink organiseerde de eerste Nederlandse lessen en maatschappelijke hulpverlening in Amsterdam voor ze. Langzaam maar zeker werd hij de beschermheer van de Spaanstaligen in Amsterdam.

Hij zocht de grenzen van de wet op, zegt pastoraal werker Toos Beentjes, die hem al dertig jaar kent. "Toen de eerste generatie gastarbeiders naar Nederland kwam, mochten de vrouwen niet mee. Die mochten alleen op bezoek komen. Theo probeerde of ­gezinshereniging mogelijk was. Hij was zeer bevlogen en altijd op zoek naar hoe je mensen tot hun recht kon laten komen."

Stuk brood
Beusink keek ook om naar de illegaal in Amsterdam verblijvende Spaanstaligen en de vrouwen op de Wallen uit Latijns-Amerika. Het was voor al deze mensen dat hij inloophuis Casa Migrante oprichtte, dat lang in de Spaarndammerbuurt zat - waar ­Beusink ook woonde - maar nu in De Pijp huist. "Mensen die naar ­Nederland komen, vragen niet waar de mis wordt gehouden," zei hij vaak. "Die zijn op zoek naar een bed, een stuk brood en een dak boven hun hoofd."

Op zondag was zijn werkterrein de Sint-Nicolaaskerk, waar hij 's middags preekte in het Spaans.

Op de rouwkaart staat: 'Tallozen hebben in hem een vriend gevonden, die hen deed ervaren dat ze welkom waren in ons land. Onvermoeibaar heeft hij zich ingezet voor de meest gemarginaliseerden onder hen.'

Veertig rozen
Hij was geridderd, ereburger van ­Amsterdam, maar de mooiste decoratie was een bos met veertig rozen, die hij kreeg toen hij veertig jaar priester was, namens alle Spaanstalige sekswerkers op de Wallen. Hij was betrokken bij deze groep, en niet uit medelijden, zegt Beentjes.

"Hij kende hun achtergrond, en wist dat dit hun manier was om hun gezin te kunnen onderhouden. Hij vond ze geen arme zielige vrouwen, maar had begrip voor ze. En hij was ook niet iemand die zou zeggen dat ze uit het vak moesten stappen."

Voor we hem heilig gaan verklaren: hij kon ook best lastig zijn. Knetter­eigenwijs was hij. Maar ja, die eigenzinnigheid was ook zijn aantrekkingskracht, zegt Toos Beentjes. "Als je elkaar al dertig jaar kunt verdragen als collega, dan ben je wel vrienden," zegt ze droogjes.

Op de avond voor Pasen heeft Beusink samen met een vriend de Paaswake gekeken. Daarna hebben ze in zijn huis de Paaskaars aangestoken. Niet veel later is hij overleden.

De kaars staat nu op de kist. Maandag is er een uitvaartdienst in de ­
Sint-Nicolaaskerk, dinsdag wordt Theo Beusink begraven in Zenderen, vlak bij zijn geboorteplaats.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden