Thema inhuldiging: 'Mijn droom voor ons land, inspiratie voor onze koning'

Hans Wijers, voorzitter van het Nationaal Comité Inhuldiging, heeft Nederlanders opgeroepen hun toekomstdromen voor Nederland in te sturen. Hij deed dat tijdens een persconferentie over de plannen voor de inhuldiging op 30 april van Willem-Alexander. Onder het motto 'mijn droom voor ons land, inspiratie voor onze koning' kunnen mensen hun visies binnenkort insturen op de website www.mijndroomvooronsland.nl.

redactie
Prins Willem-Alexander Beeld ANP
Prins Willem-AlexanderBeeld ANP

De toekomstdromen kunnen volgens hem op diverse manieren verbeeld worden: met tekeningen, verhalen, muziekstukken, enzovoorts. 'De vorm is vrij', aldus Wijers.

De staalkaart van de Nederlandse dromen en ambities die zo ontstaat, worden verzameld. De mooiste bijdragen worden gebundeld in een boek en aangeboden aan Willem-Alexander, Máxima en koningin Beatrix. Het is de bedoeling dat alle huishoudens in Nederland het boek later in het jaar gratis krijgen.

Het Nationaal Comité Inhuldiging sprak over 30 april als een 'prachtige dag om de saamhorigheid te vieren'. 'Een nieuw koningschap is een goed moment om vooruit te kijken. We moeten stilstaan bij de toekomst van ons koninkrijk', zei Wijers.

Koningsspelen en koningslied
Het comité introduceert ook de 'koningsspelen' op 26 april. Op die dag krijgen alle basisscholen vrij om een nationale sportdag te organiseren. Wijers roept topsporters op om op die dag ook een bijdrage te leveren.

Een ander plan van het comité is een zogenoemd koningslied. Het is de bedoeling dat op 30 april zo veel mogelijk Nederlanders op hetzelfde moment hetzelfde lied zingen. Onder leiding van een digitale dirigent zullen amateurs en professionals het lied uitvoeren. Verschillende artiesten zijn uitgenodigd om samen het lied voor het nieuwe koningspaar te componeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden