Thejo's Bloemen mag toch op Westermarkt blijven

Thejo's Bloemen hoeft toch niet weg van de Westermarkt. Dat heeft stadsdeel Centrum dinsdag laten weten.

Jolanda Evers-Kroet mag nog zeker vijf jaar op de Westermarkt blijven staan Beeld Jean-Pierre Jans
Jolanda Evers-Kroet mag nog zeker vijf jaar op de Westermarkt blijven staanBeeld Jean-Pierre Jans

Het stadsdeel geeft Thejo's Bloemen een vergunning voor vijf jaar. Daarna is er naar verwachting nieuwe regelgeving en zal het hele vergunningensysteem op de schop gaan.

De bloemenstal dreigde te moeten verdwijnen omdat de gemeente de vergunning niet op naam van eigenaresse Jolanda Evers-Kroet wilde overschrijven. Sinds de opening van Thejo's Bloemen zeventien jaar geleden werd de vergunning gepacht van een man die volgens Evers-Kroet nooit een bloemenstal heeft gehad. Duizend euro per maand tikten zij en haar man, die een paar jaar geleden overleed, aan hem af.

Omdat de vergunninghouder begin dit jaar is overleden, verzocht Evers-Kroet om overschrijving. Tevergeefs: alleen een partner of kind van de vergunninghouder kon volgens de gemeente zo'n verzoek indienen. Hoewel Evers-Kroet op de wachtlijst stond voor een vergunning, moest ze daarom plaatsmaken voor iemand anders die hoger op de wachtlijst staat. Vlak voor kerst moest de bloemenstal definitief dicht.

Petitie
Buurtbewoners en andere sympathisanten waren boos over het besluit en startten een petitie, die duizenden keren werd getekend. Het stadsdeelbestuur toonde zich niet ongevoelig en gaf aan de zaak te onderzoeken, met de nieuwe vergunning als resultaat.

"Het bestuur heeft in de afweging meegenomen dat Thejo's Bloemen al heel lang op de Westermarkt staat. Ook lijkt het erop dat de illegale pachtconstructie vaker voorkomt in de stad. Daarom is besloten in dit specifieke geval coulant te zijn en een vergunning voor in elk geval vijf jaar af te geven," zegt een woordvoerder van stadsdeel Centrum.

Omdat de gemeente bezig is met nieuwe wet- en regelgeving voor alle marktkramen in de stad wordt de situatie daarna opnieuw bekeken.

Evers-Kroet reageert opgelucht. "Ik ben zo enorm blij. Wat een opluchting. Vorige maand zag ik het echt niet meer zitten, nu kan ik niet meer stoppen met lachen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden