Plus

Their Finest

De Deense regisseuse Lone Scherfig regisseerde in 2009 het fijnzinnige An Education, maar was ook verantwoordelijk voor het commerciële misbaksel One Day. Met Their Finest bewandelt ze een mooie tussenweg.

Mike Peek
Their finest vindt een prima balans tussen sombere oorlogsdreiging en zacht sentiment Beeld Nicola Dove
Their finest vindt een prima balans tussen sombere oorlogsdreiging en zacht sentimentBeeld Nicola Dove

Dit is een crowdpleaser pur sang, maar wel gemaakt met hart en ziel.
Their finest gaat over film maken, oorlog en feminisme. Omdat de deprimerende schilderijen van haar vriend te weinig opleveren, solliciteert Catrin Cole (Gemma Arterton) in 1940 naar de functie van secretaresse bij het Britse ministerie van Informatie.

Al snel wordt ze ingezet als schrijver van vrouwendialogen voor propagandafilms. Die zijn bedoeld om de moraal van de bevolking te versterken. Ze moeten authentiek zijn, maar ook optimisme uitstralen. Dat Catrin minder loon krijgt dan haar mannelijke collega's is zo vanzelfsprekend, dat ze niet eens protesteert.

Halfverzonnen gebeurtenissen
Op een dag praat Catrin met een tweeling die geholpen zou hebben bij de Slag om Duinkerke. Het verhaal blijkt nogal opgeklopt en de vrouwen zijn niet bepaald charismatisch. Toch wil het ministerie een film maken op basis van de halfverzonnen gebeurtenissen. Catrin mag Tom Buckley (Sam Claflin) helpen met het script.

Het zal niemand verbazen dat Catrin en Tom verliefd worden, maar Scherfig houdt meer ballen in de lucht dan alleen die mooie, overtuigende romance. Ze geeft een geestig kijkje achter de schermen van de toenmalige filmindustrie (er is geen geld voor decors, dus de camera filmt door een doorzichtige plaat waarop tanks en militairen zijn getekend) en levert kritiek op de destijds heersende moraal.

Prima balans
Dat Catrin een baan vond als scenarioschrijver heeft ze louter te danken aan het feit dat alle mannen aan het front vechten. En verraden de filmmakers hun ambacht niet door zich voor het karretje van de regering te laten spannen?

Their Finest vindt, ook in de cinematografie, een prima balans tussen sombere oorlogsdreiging en zacht sentiment, tussen een werkelijkheid waarin vrouwen tweederangsburgers waren en de zogenaamde glamour van de filmset. Bill Nighy is onweerstaanbaar als Ambrose Hilliard, een narcistische acteur die voor de oorlog triomfen vierde en maar moeilijk kan accepteren dat de tijd hem links heeft ingehaald.

Heldhaftige hoofdrollen
Hij krijgt geen heldhaftige hoofdrollen meer aangeboden, maar mag alleen nog dronken ooms spelen. Dan dient Hilliard, die zich te midden van dood en verderf beklaagt over de service in zijn favoriete restaurant, ook nog te werken met een meisje van amper dertig.

Maar Catrin volhardt en wint Hilliards vertrouwen. Niet door hem te vertellen hoe goed zijn vroegere werk is, maar door hem te vragen naar zijn kennis over acteren. De twee blijken meer gemeen te hebben dan ze dachten. Niemand nam hen serieus totdat ze de mogelijkheid kregen zichzelf te bewijzen.

Their Finest

Regie Lone Scherfig
Met Gemma Arterton, Sam Claflin, Bill Nighy
Te zien in Filmhallen, Uitkijk, City, Tuschinski

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden