Theatertijdschrift Scènes komt met special over bezuinigingen

Theatertijdschrift Scènes brengt vrijdag een speciale bijlage uit. In Zie ons! komen 84 van de 113 culturele instellingen aan het woord die nu nog worden gesubsidieerd door het Fonds Podiumkunsten. Er dreigt een forse korting op de subsidies.

Zie Ons! Beeld Iris Timmer
Zie Ons!Beeld Iris Timmer

In 2021 wordt er mogelijk 8,6 miljoen bezuinigd op het Fonds Podiumkunsten. Dit kan funest zijn voor de kleinere gezelschappen, aldus Scènes-hoofdredacteur Jos Schuring. “De meeste van deze gezelschappen zijn kleinschalig. Als subsidie wegvalt, betekent dat voor veel van hen dat de belangrijkste inkomstenbron verdwijnt. Dat maakt het onmogelijk om door te gaan.”

Op verzoek van de Nederlandse Associatie van de Podiumkunsten (NAPK) en Orkaterdirecteur Marc van Warmerdam schreven de gezelschappen een tekst waarin ze duidelijk maken wat ze doen en waarom ze onmisbaar zijn.

De bijlage wordt apart gedrukt voor de verschillende dansgroepen, orkesten en toneelgezelschappen. Zo kunnen ze deze verspreiden onder mensen die politieke invloed hebben. Schuring: “De algemene verwachting is dat als de bezuiniging doorgaat de helft van de 113 gezelschappen verdwijnt. Elk gezelschap krijgt honderd exemplaren om uit te delen onder mensen die voor hen belangrijk kunnen zijn in die beslissing.”

Verhalen vertellen

De makers van Scènes hopen met hun bijlage zelf ook de politieke partijen te overtuigen van het belang van de subsidies. Zo begint Zie ons! met een open brief aan cultuurminister Van Engelshoven, afkomstig van NAPK-directeur Mirjam Terpstra. Hierin legt ze de nadruk op het belang van de verhalen die de kunsten vertellen en roept ze op tot heroverweging van de grove bezuinigingen.

Of het lobbyen effect heeft, blijft nog lang onzeker, zegt Schuring. “Het Fonds Podiumkunsten krijgt uiterlijk op 1 maart de aanvragen binnen. In de tussentijd wordt er nog druk politiek onderhandeld over het wel of niet doorgaan van de bezuinigingen. Pas in de zomer van 2020 weten we of er gekort wordt op de subsidies, en waar.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden