Theaterdroom Koningkerk ligt stil door Wij Zijn Hier

De vervallen Koningkerk in Oost moet een theater worden, maar het zit de eigenaar niet mee: nu de vergunning er na twee jaar eindelijk is, verblijft er een groep asielzoekers van Wij Zijn Hier.

Rosa Boland
De uitgeprocedeerden hebben de kerk op 17 december ingenomen Beeld Amaury Miller
De uitgeprocedeerden hebben de kerk op 17 december ingenomenBeeld Amaury Miller

Eigenaar van de voormalige Christus Koningkerk Lenny Balkissoon tilt een zeil op om de bouwmaterialen te laten zien. "Ik heb ongeveer 50.000 euro aan spullen ingekocht." Aan de bouwhekken voor de ingang van de kerk in de James Wattstraat wapperen spandoeken.

De groep van zo'n zestig uitgeprocedeerde asielzoekers die in november nog door de politie uit een kantoor in Diemen is gezet, heeft op 17 december de kerk ingenomen om te overwinteren.

"Inmiddels zijn we op de hoogte gebracht van de bouwplannen. Als we van de politie moeten vertrekken, doen we dat. We hebben geen andere keus," zegt Adam Yahya (27) uit Soedan.

Bed-bad-brood
De asielzoekers, die voornamelijk uit Soedan, West-Afrika en de Hoorn van Afrika komen, zijn uitgeprocedeerd en kunnen geen aanspraak meer maken op een plek in een asielzoekers­centrum. De bed-bad-broodopvang is overvol en biedt alleen nachtelijk onderdak.

Om toch aan basisvoorzieningen te komen zijn ze gedwongen het heft in handen te nemen: Yahya neemt voedsel in ontvangst van maatschappelijke organisaties en andere schenkers, terwijl een aantal van zijn huisgenoten elke dag de straat op gaat op zoek naar een nieuw pand. "We hebben nog niets gevonden," zegt Yahya, die ondanks zijn situatie blijft glimlachen.

Bij binnenkomst schudt Balkissoon handen met enkele bewoners. Hij kijkt geërgerd naar de enorme stapel stoelen die in de hoek van een kamer zijn geschoven en wijst op het afval op de vloer.

Balkissoon blijft zakelijk en heeft veel weg van een huisbaas, maar benadrukt dat hij zichzelf echt niet in die rol wil plaatsen. "Ze kunnen hier niet wonen. Ik zie dit als inbraak."

Aangifte
Hij heeft aangifte gedaan, want zolang de asielzoekers in de kerk bivakkeren kan hij zijn droom niet verwezenlijken. De vervallen kerk heeft hij in 2011 uit eigen zak betaald. Bij de restauratie is hij nauw betrokken.

Hij rolt zijn bouwtekeningen open: een theater en een grand café op de begane grond. "Het is ideaal voor een theater," zegt hij en hij maakt een breed gebaar naar het schip van de kerk.

Om de boel rendabel te maken worden aan de linkergevel van de kerk hotelkamers gebouwd. Ook in de voormalige pastorie komen hotelkamers.

Dansstudio's
De uit Guyana afkomstige ondernemer heeft vorig jaar ook een cultureel centrum gemaakt in De Baarsjes. In de voormalige Chassékerk en het parochiegebouw zijn nu acht dansstudio's waar klassiek en jazz wordt gedanst. Gasten van over de hele wereld komen daar over de vloer, maar ook de buurt heeft het complex omarmt. Er is een café, een gymzaal die door schoolkinderen gebruikt mag worden en uiteraard mag ook iedereen zich aanmelden voor dansles.

Zelf was hij ooit ook danser, maar nu wijdt hij zijn tijd aan de ontwikkeling van zijn projecten. Ondanks het succes van Chassé Dance Studios, verliep de onderhandelingen met de gemeente over de omgevingsvergunning voor de Christus Koningkerk niet op rolletjes, maar Balkissoon heeft een lange adem. Hij gelooft heilig in zijn visie: "Het gebouw is niet van mij, maar van de buurt. Als ik er morgen niet meer ben, staat het er nog steeds. Ik wil dat het een plek wordt waar alle soorten mensen kunnen samenkomen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden