Theatercollectief Bokelaar debuteert op Fringe met 'pijnlijke' voorstelling

Terwijl culturele evenementen als de Uitmarkt en De Parade altijd groots aangekondigd worden, is het nog opvallend stil rond het Fringe Festival. Velen hebben wellicht wel eens gehoord van het theaterfestival dat aanstaande donderdag van start gaat, maar waar het nou precies voor staat? Parool.nl zoekt het uit en volgt theatercollectief Bokelaar tijdens de voorbereidingen, de première en de nasleep van het stuk 'Lisa'.

Over het stuk
'Lisa' vertelt het verhaal van drie jongens en een meisje die worden geconfronteerd met de dood van een vriendin. Of, eigenlijk, met elkaar. Het viertal behoorde namelijk tot dezelfde vriendengroep, maar ze hebben elkaar al een jaar niet gezien. Ze komen elkaar weer tegen in het huis van de overleden vriendin: Lisa. Wat volgt is een dag waarop vier mensen balanceren tussen schone schijn en oprechte gevoelens. Een dag waarop ze moeten kiezen tussen hun gekwetste ego's of het belang van vriendschap. En ondertussen moeten ze ook nog stilstaan bij de dood van Lisa. Een pijnlijk stuk, zo bleek uit de reacties na de try-out vorige week in CREA.

Het idee voor 'Lisa' komt van Jens van Kamp (23). Hij is verantwoordelijk voor het script, maar heeft zelf ook een rol in het toneelstuk. Om het stuk te schrijven stopte hij een jaar met zijn studie Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Van Kamp vertelt dat het verhaal is gebaseerd op een situatie die ontstond in zijn eigen leven na de dood van iemand die hij kende. 'Het gevoel uit die periode bleef maar hangen en knagen. Uiteindelijk bleek het een goede inspiratie voor het schrijven van toneelstuk. Het verhaal is her en der wel aangepast en aangevuld tot het stuk ontstond zoals we het nu gaan spelen'.

Even voorstellen
Jens van Kamp (23) als Daniël
Jens staat vanaf zijn vijftiende op het toneel. Eerst in Emmeloord waar hij is opgegroeid, maar sinds twee jaar is hij aangesloten bij studententoneelvereniging STA! in Amsterdam. Jens vertolkt in 'Lisa' de rol van Daniël, een jongen die het moeilijk heeft met zichzelf en de wereld om hem heen. 'Hij zit eigenlijk in de onder mijn generatie bekende quarter life crisis: het gevoel dat je alles zou kunnen, maar niets doet', aldus Van Kamp. Wanneer hij vier avonden op het toneel heeft gestaan met zijn eigen stuk is hij echter nog niet klaar met Fringe. 'Ik ga sowieso naar 'Het is mij bijna gelukt' van Fransje. Deze voorstelling heb ik al een keer gezien, maar hij is erg goed en tijdens Fringe op een fantastische locatie. En 'Het Eeuwige Nachtcafé' van Circus Treurdier wil ik ook zien.'

Ronald Flohil (22) als Ben
Ronald studeert Psychologie en heeft met zijn rol in 'Lisa' het toneelspelen weer opgepakt. In het kort: Ronald is een jeugdvriend van Jens, die hem vroeg om mee te spelen in zijn toneelstuk en Ronald zei 'ja'. In het stuk speelt hij Ben, een onzekere jongen die rondloopt met een groot geheim en zijn oude vrienden mist. Zij lijken echter geen oog voor hem te hebben. Ronald steekt zijn ambities voor Fringe niet onder stoelen of banken: 'Ik hoop dat we de hoofdprijs binnen slepen!'

Alex Groen (21) als regisseur/manusje van alles
'Dit zijn mijn eerste stappen in de toneelwereld, dus het is een heel leerzaam project', vertelt de derdejaars student Wijsbegeerte Alex Groen. Hij heeft zich altijd al geïnteresseerd voor toneel en cabaret en krijgt nu de kans om van dichtbij een productie te beleven. Alex acteert niet, maar zijn rol is niet onbelangrijk. Hij houdt zich namelijk bezig met de regie, maar betitelt zichzelf daarnaast als 'manusje van alles'. Hij hoopt tijdens Fringe mensen te kunnen verrassen met 'Lisa'.

Zara Dwinger (22) als Inge
De in Amsterdam woonachtige Zara studeert Culturele Antropologie en werkt bij Het Ketelhuis en het online tijdschrift 'hard//hoofd'. Een bezig baasje, want ze heeft ook de nodige toneelervaring opgedaan met lessen in improvisatie, een cursus bij CREA, een zelfgemaakt stuk op de middelbare school en ze was te zien in de voorstelling 'Rooie Sien'. In 'Lisa' speelt Zara de rol van Inge, een van de beste vriendinnen van Lisa, die het erg moeilijk heeft met haar overlijden.

Jordy Vogelzang (20) als Mark
Jordy, wonend in Baarn en student Media en Cultuur aan de UvA, is net als Jens aangesloten bij studententoneelvereniging STA!. Hier heeft hij vorig jaar in een bewerking op de voorstelling 'De Russen' van Toneelgroep Amsterdam gespeeld in de Stadsschouwburg. Daarvoor had hij al jaren ervaring opgedaan aan onder andere de jeugdtheaterschool in Baarn. Jordy speelt Mark, een ijdele, slimme, maar afstandelijke jongen die zijn gevoelens niet graag laat zien. Mark heeft een relatie met Inge en heeft het beste met de vriendengroep voor. Hij doet er dan ook alles aan om de sfeer goed te houden.

Wat is het Fringe Festival?
Op de website van het festival staat te lezen: 'Het Amsterdam Fringe Festival is een ongeselecteerd en ongetemd festival: een ode aan de theatrale gekte, de onafhankelijke geest en een pleidooi voor artistieke vrijheid. Met tien dagen lang 80 verschillende voorstellingen op meer dan 33 verschillende locaties'. Fringe hanteert een open inschrijving (met dit jaar 275 aanmeldingen) waar zowel professionals als amateurs, zoals Bokelaar, aan kunnen deelnemen. Geen van de deelnemers ontvangt in ieder geval subsidie en er worden bijna alleen maar premières getoond.

Wat Fringe bijzonder maakt is het wedstrijdelement. Het publiek kan per sms stemmen op zijn of haar favoriet. Of eigenlijk kan men per sms een mini-recensie insturen. Deze verschijnt op de pagina van de betreffende voorstelling op de website van Fringe. Uiteindelijk komt er een top 10 uit. Daaruit zal een jury, die zelf ook alle shows bekijkt, één voorstelling belonen met de Dioraphte Amsterdam Fringe Award. De winnaar krijgt daarmee de mogelijkheid om langs twee internationale Fringe Festivals te touren, want ja: Fringe beperkt zich niet tot de Nederlandse grenzen. Wereldwijd zijn er maar liefst 150 Fringe festivals.

Het Fringe festival gaat dit jaar van start op donderdag 30 augustus en duurt tot en met zondag 9 september. Kaartjes kosten 6 euro voor voorstellingen korter dan een uur en 10 euro voor voorstellingen langer dan een half uur.

'Lisa' van theatergroep Bokelaar is te zien van 31 tot en met 3 september in het Pleintheater. Kaart zijn verkrijgbaar via de website van Fringe of de website van Bokelaar.

Jens van Kamp.Beeld Bokelaar
Ronald Flohil.Beeld Bokelaar
Alex Groen.Beeld Bokelaar
Zara Dwinger.Beeld Bokelaar
Jordy Vogelzang.Beeld Bokelaar
Jens van Kamp, Ronald Flohil, Jordy Vogelzang en Zara Dwinger (VLNR).Beeld Bokelaar
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden