Theater M-Lab Amsterdam moet deuren sluiten

M-Lab, het laboratorium voor muziektheater in Amsterdam-Noord, sluit aan het eind van het jaar definitief zijn deuren. De huur van het pand aan het IJ is al opgezegd; de vijf vaste medewerkers verliezen per 1 januari hun baan.

Een voorstelling van M-LabBeeld Annemieke van der Togt

Het ontbreekt M-Lab aan financiële middelen. De steun van de gemeente Amsterdam hield op per 1 januari 2015; eerder was de structurele overheidssubsidie al gestopt.

M-Lab werd in 2007 opgericht op initiatief van Joop en Janine van den Ende. De missie was een plek te creëren waar 'andere' musicals te zien waren. Producties die (nog) niet geschikt waren voor een tour, onbekende titels, zogenoemde Off-Broadway-shows en oorspronkelijke, nieuw geschreven Nederlandse stukken.

Unieke plek
Sinds de oprichting werden meer dan vijftig producties gemaakt, zoals Into the Woods, De Gebroeders Leeuwenhart, Urinetown, Spring Awakening, Een Wintersprookje en RENT. In die producties was vaak plek ingeruimd voor jong talent; sinds 2007 werd de Musical Award voor Aanstormend Talent vier keer uitgereikt voor een prestatie in een M-Lab productie.

'M-Lab heeft de afgelopen jaren bewezen een unieke plek te zijn binnen de theaterwereld. Niet alleen jong talent, maar ook gevestigde namen zoals René van Kooten, Simone Kleinsma en William Spaaij speelden hier graag,' aldus directeur Hidde Meijer. 'Na een moeizame periode waren we afgelopen jaar op alle fronten onderweg naar een gezond M-Lab. Het is triest te moeten concluderen dat zo'n mooi initiatief zonder steun niet langer kan blijven bestaan.'

Voortbestaan
Vanwege de kleinschalige voorstellingen en het type theaterzaal kan M-Lab geen hoge toegangsprijzen vragen en kan het dus niet zonder programmerings- en productiesubsidie, aldus Meijer. Na het stopzetten van de rijkssubsidie in 2013 en de financiële ondersteuning van de gemeente Amsterdam vanaf 1 januari 2015 kreeg M-Lab alleen nog financiële hulp van de VandenEnde Foundation. Die ondersteunde M-Lab al vanaf de oprichting, maar heeft te kennen gegeven dat een nog langere ondersteuning niet binnen de doelstellingen past.

Met een kleine team is het afgelopen seizoen geprobeerd het voortbestaan van M-Lab veilig te stellen. 'Het harde werken resulteerde in succesvolle producties, met volle zalen en lovende recensies,' aldus Meijer. 'We zijn samenwerkingen aangegaan, en hebben ons aanbod uitgebreid met initiatieven zoals talentenavonden, concerten en gastprogrammering. Dat was niet alleen een artistieke toevoeging, maar deze activiteiten genereerden ook extra inkomsten. Maar helaas was dat niet voldoende, ook al omdat de subsidieverstrekking voor muziektheater door de diverse fondsen zeer moeizaam verloopt. Wij zien geen mogelijkheden meer. Maar als er nog iemand met een zak geld komt, nemen wij de handschoen met alle liefde weer op. Onze hoofden zitten nog vol ideeën en onze lijven vol vechtlust.'

M-Lab sluit af met een reprise de wereldvermaarde musical RENT, met onder anderen Jim de Groot en Ruud van Overdijk. M-Lab bracht de productie afgelopen februari na vijftien jaar terug naar Nederland; dit was zo'n groot succes dat al snel werd besloten tot een herneming.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden