Theater DeLaMar krijgt vorm

Het nieuwe DeLaMar is transparanter, maar heeft straks een gevel uit 1887. Artist Impression Beeld
Het nieuwe DeLaMar is transparanter, maar heeft straks een gevel uit 1887. Artist Impression

AMSTERDAM - Joop en Janine van den Ende hebben vanmiddag de eerste steen gelegd van het nieuwe theater DeLaMar aan de Marnixstraat. De opening van het complex, met twee zalen, is in november 2010 voorzien.

Met de nieuwe naam onderstreept de VandenEnde Foundation, het cultuurfonds van Joop en Janine van den Ende, de roemruchte geschiedenis van het theater, dat tot de sluiting op 31 december 2005 het Nieuwe de la Mar Theater heette - vernoemd naar acteur en regisseur Nap de la Mar, de vader van actrice Fien. Het voormalige Nieuwe de la Mar Theater was een thuishonk voor grote namen als Wim Kan, Wim Sonneveld en Freek de Jonge.

Nu maakt het gebouwencomplex plaats voor een eigentijds theater met twee zalen en in totaal ruim 1550 stoelen. Van den Ende: ''De architecten Jo Coenen en Arno Meijs hebben met het ontwerp voor het DeLaMar rekening gehouden met een van de belangrijkste uitgangspunten: een theatergebouw voor de toekomst bouwen met eerbied voor het verleden.''

In het ontwerp domineert de combinatie van oude en nieuwe elementen. Door het glas is het nieuwe gebouw transparanter dan het oude. In de gevel keert de façade terug van het schoolgebouw uit 1887 waarin het De la Mar Theater in 1947 zijn deuren opende.

De bouw van het theater is een initiatief van de gemeente. In 2003 benaderde toenmalig wethouder Hannah Belliot de VandenEnde Foundation. De samenwerking verloopt goed, maar er is wel afgesproken dat wordt gestreefd naar een variëteit in de programmering. Eén van Van den Endes idealen is dat artiesten de mogelijkheid krijgen langere tijd achtereen op te treden, zoals in Londen en New York.

Ryclef Rienstra, directeur van de VandenEnde Foundation: ''Het programma wordt gebaseerd op de hoofdlijnen van de programmering van het Nieuwe de la Mar Theater gedurende de afgelopen vijf jaar: die loopt uiteen van cabaret en muziektheater tot well-made plays en bijzondere producties.''

De VandenEnde Foundation ondersteunt de programmatische kwaliteit ook financieel.

Rienstra: ''Jaarlijks zal één miljoen euro beschikbaar zijn voor speciale producties. Dit budget is er de eerste tien jaar na de opening van het DeLaMar, misschien zelfs voor vijftien jaar.'' (RONALD OCKHUYSEN)

Joop en Janine van den Ende. Foto ANP Beeld
Joop en Janine van den Ende. Foto ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden