Review

The Women **

null Beeld

Regie: Diane English
Met: Meg Ryan, Annette Bening, Eva Mendes

Bij een titel als The women hoop je natuurlijk op een lekker pittig feministisch blijspel. Helaas, deze kluchtige komedie bezit een overkill aan vrouwelijkheid, maar heel weinig girlpower.

Voor een film die als gimmick heeft dat deze alleen vrouwen bevat, draait alles verdacht veel om een man. Stephen, de echtgenoot van Mary Haines (Meg Ryan), gaat vreemd met Crystal Allen (Eva Mendes), het voluptueuze parfummeisje van Saks. Mary's moeder (Candice 'Murphy Brown' Bergen) adviseert haar zijn ontrouw te negeren. Haar beste vriendin, moderedactrice Sylvie (Annette Bening), lobbyt voor harde confrontatie.

The women is een remake van de gelijknamige film uit 1939 van George Cukor - op zijn beurt gebaseerd op het toneelstuk van Clare Boothe Luce. De plot voelt in de eerste film al wat oubollig, met Norma Shearer als bedrogen huisvrouw, Rosalind Russell als 'goede' vriendin en een heerlijk vileine Joan Crawford als geldbeluste mannenverleidster. Maar getransporteerd naar de 21ste eeuw is hij helemaal antiek. Ook al wordt er nu wel openlijk over tampons, pessariums en botox gesproken; de karakters blijven vastzitten in stereotypen: de huismoeder, de seksbom, de carrièrevrouw en de vriendin die maar kinderen blijft werpen (Debra Messing).

Vriendin nummer vier (Jada Pinkett Smith) heeft de dubieuze eer in haar eentje zowel symbool te staan voor de Afrikaans-Amerikaanse als de lesbische gemeenschap. Veel meer dan een keer hardop uitroepen dat Crystal inderdaad erg 'hot' is, wordt echter niet van haar verlangd.

Van het speelfilmdebuut van Diane English, de schrijfster van Murphy Brown (wèl een sterke, geëmancipeerde vrouw), had je meer stoutmoedigheid verwacht. (BREGTJE SCHUDEL)

thewomenthemovie.com

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden