Plus

The Walking Dead in Amsterdam: 'Niemand is veilig'

Seizoen 7 van de succesvolle zombieserie The Walking Dead is in volle gang. Acteurs Norman Reedus en Jeffrey Dean Morgan, en producent-regisseur Greg Nicotero waren even in Amsterdam om fans te ontmoeten.

In The walking dead moeten de laatste mensen overleven in een wereld vol zombies Beeld Gene Page/AMC
In The walking dead moeten de laatste mensen overleven in een wereld vol zombiesBeeld Gene Page/AMC

Tientallen fans van zombieserie The walking dead stonden deze week met tranen in de ogen uren in de stromende regen voor Tuschinski te wachten in de hoop een glimp op te vangen van twee van hun helden: acteurs Norman Reedus en Jeffrey Dean Morgan. De twee waren samen met producent, special-effectsman en deeltijdregisseur Greg Nicotero kort in Amsterdam ­tijdens een promotietour.

Voor Morgan (50) is al die aandacht nieuw. Hij deed eind vorig seizoen, het zesde, pas zijn ­intrede als de sadistische superschurk Negan. "De rest is eraan gewend, maar het is zo bijzonder om de enorme liefde te zien die de fans voor de show hebben," zegt de acteur in het ­Conservatorium Hotel.

Wereldwijd trekt de show zo'n 25 miljoen ­kijkers per aflevering. Druk voelde Morgan desondanks niet. "Daar had ik geen tijd voor. Ik kreeg de rol, vloog direct naar Georgia en begon met filmen voor de finale van seizoen 6. Ik had toen nog niet goed door wat het betekent als je het over de nummer 1-show van de wereld hebt."

Heeft Morgan zich nog speciaal op de rol voorbereid? "Ik ben geen method actor. Ik neem het personage niet mee naar huis. Ik doe gewoon mijn leren jack aan en pak Lucille (Negans met prikkeldraad omwikkelde honkbalknuppel, red). Dan leun ik een beetje achterover en komt het vanzelf."

Meer dan een psychopaat
Morgan vindt de gewelddadige en onberekenbare Negan een fascinerend karakter. "Ik hou van hem in al zijn facetten. Er zit toch een ­bepaalde methode in zijn gekte. Hij is meer dan een psychopaat die wraak wil."
Morgan mocht als Negan in de eerste aflevering van het huidige seizoen na een monoloog twee geliefde hoofdrolspelers de hersenen ­inslaan met zijn Lucille. Een gruwelijke scène in een serie die niet maalt om een flinke portie bloed en rondvliegende ingewanden.

Norman Reedus (48) moest als Daryl in die scène op zijn knieën toekijken. Drie dagen lang. "We wisten dat het eraan zat te komen en dat het zwaar ging worden. Als je zo lang met elkaar omgaat en elkaar goed kent, wordt het zeer persoonlijk als iemand de serie verlaat."

Die aflevering was de best bekeken aflevering ooit, alleen al in de VS keken meer dan 17 miljoen mensen. Maar in de nasleep haakten velen af, omdat de pesterijen van Negan aanhielden en alle hoop uit de serie verdwenen leek.

Dezelfde hopeloosheid
"Die zijn allemaal terug joh," zegt producent Greg Nicotero grappend. Toch snapt hij wel dat het voor sommige fans te veel werd. "Je denkt dat iets of iemand je geliefde helden wel komt redden en dat gebeurt dan niet. De kijkers voelden dezelfde hopeloosheid als de personages. Dat was ook de bedoeling. Niks geeft meer voldoening dan je helden enorme obstakels zien overwinnen. Dat is hier het hele eieren eten."

In het tweede deel van seizoen 7 verschilt de toon duidelijk van de eerste grimmige helft. Oud-agent Rick Grimes (gespeeld door Andrew Lincoln), Daryl en vrienden hebben hun moed hervonden en zijn begonnen met de voorbereiding voor de oorlog tegen Negan en zijn bende. Er gaan ongetwijfeld meer mensen sneuvelen.

Daryl, gespeeld door Reedus, zit niet in de ­gelijknamige comic van Robert Kirkman waarop de serie is gebaseerd. Dat geeft hem echter niet het idee dat Daryl veilig is. Reedus wijst ­lachend naar Dean Morgan naast hem. ­Dat niemand zijn leven zeker is, is de kracht van de serie.

"Net als in het echte leven denk je altijd dat je meer tijd hebt met de mensen om je heen. En hoe realistischer de serie hoe beter. Populariteit moet geen reden zijn om iemand niet te laten vertrekken," zegt Reedus. Om er snel aan toe te voegen: "Niet dat ik weg wil hoor."

The walking dead, maandag om 22.00 uur, Fox

25.000.000

Wereldwijd trekt een aflevering van The walking dead zo’n 25 miljoen kijkers.

Special effects

"Telkens als ze mij het script geven, gaat er iemand dood. Ik ben letterlijk Magere Hein," zegt Greg Nicotero (53). Hij houdt zich op de set bezig met allerlei zaken. Hij regisseert niet alleen vaak de afleveringen met veel zombie­geweld, maar is ook de producent én verzorgt de special effects. Om dat laatste wordt The walking dead geroemd.

Elke seizoen probeert Nicotero nieuwe technieken voor de zombies, of walkers, zoals ze in de serie heten. Hij moet veel van zijn creaties weer vernietigen. Erg vindt hij dat niet. "Sterker nog, het is fantastisch. Zo hadden we een zombie in de waterput. Daar hadden we zes weken aan gewerkt. Op de dag zelf moet je hem dan in tweeën scheuren. Andere dagen moet je mooie hoofden kapot slaan en er bloed op gooien."

Nicotero was als kind al fan van het zombie- en horrorgenre. "Ik ben opgegroeid met films als Night of the ­living dead en Dawn of the dead. Ik was gek op die films. Horrorregisseur George ­Romero gaf mij mijn eerste baantje."

In de aflevering van afgelopen maandag zat een eerbetoon aan Romero's Creep show. "En laatst was er ook een Rick Baker-tribute. Dat soort eerbetoontjes stop ik er bij tijd en wijle in omdat ik dat leuk vind en omdat de fans van het genre er graag naar zoeken."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden