Review

The uninvited **

null Beeld

Regie:The Guard Brothers
Met: Emily Browning, Elizabeth Banks, Arielle Kebbel, David Strathairn

Er is sinds de eeuwwisseling geen gebrek aan Amerikaanse horrorfilms, maar aan originele ideeën lijkt het producenten in Hollywood wel te ontbreken. Het decennium wordt gedomineerd door herverfilmingen, waarvan de meeste gebaseerd zijn op Amerikaanse horrorsuccessen uit de jaren zeventig en tachtig, of op recente griezelfilms uit Azië.

Tot die laatste categorie behoort The uninvited, dat is gebaseerd op de Koreaanse kaskraker en internationale festivalhit A tale of two sisters (2003) van Ji-Woon Kim, die met zijn cartooneske eastern The good, the bad, the weird momenteel opnieuw furore maakt.

Kim bewerkte een traditioneel Koreaans griezelverhaal over twee zussen en hun boosaardige stiefmoeder tot een complex scenario vol geheimen en dubbele bodems, en werkte het op een stilistisch verbluffend niveau uit.

De Amerikaanse versie slaat tussen de recente herverfilmingen geen slecht figuur, maar kan op geen enkele wijze de vergelijking met het doodenge origineel aan. Kims plotlabyrinth is in een versimpelde Freudiaanse mal gegoten, en door de debuterende Britse regisseurs The Guard Brothers in een ambachtelijke stijl uitgewerkt.

De transformatie degradeert een opmerkelijk geslaagde nagelbijter tot een weinig bijzondere tienerhorrorfilm met een geheim, en van dat laatste kijkt niemand tien jaar na The sixth sense nog op.

The uninvited kan echter bogen op een sterk acteursensemble, waarin de Australische actrice Emily Browning de zware hoofdrol zo sterk vertolkt dat we een ster in wording zien. De film opent met haar ontslag uit een sanatorium, waar ze herstelde van de traumatiserende dood van haar moeder. Thuis blijkt haar vader in de ban van een nieuwe liefde en spoort haar oudere zus haar aan om de relatie te saboteren.

Het leidt tot hoogoplopende conflicten, waarin leugens en waanbeelden de zaak vertroebelen. Bij vlagen is The uninvited redelijk spannend, maar in ambitie en uitwerking laat het in Nederland op dvd verschenen A tale of two sisters het Amerikaanse kopietje mijlenver achter zich. (BART VAN DER PUT)

www.uninvitedmovie.com

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden