'The Swing States': waar de Amerikaanse verkiezingen beslist worden

In heel wat staten is het al duidelijk of daar op Romney of Obama gestemd wordt, maar waar de Amerikaanse presidentsverkiezingen echt beslist worden, zijn de zogenaamde 'swing states'. Deze staten, waar het een nek-aan-nek-race is tussen Obama en Romney, zullen een cruciale rol spelen op 6 november. De staten op een rij:

Redactie
Romney in Virginia. Beeld reuters
Romney in Virginia.Beeld reuters

Florida telt 19 miljoen inwoners en heeft 29 kiesmannen te leveren. Door dat hoge aantal is Florida sinds 1950 de swing state die een kandidaat absoluut op zak moet hebben om president te worden. De voorbije verkiezingen waren in Florida telkens heel spannend. Bush haalde in 2000 de overwinning binnen in Florida, met een voorsprong van 0,01 procent. Vier jaar geleden behaalde Obama er één van de zeldzame Democratische overwinningen. Bij de campagne van dit jaar is Florida altijd een must geweest voor Romney, Obama kan zich een nederlaag eventueel veroorloven. Toch wil ook Obama deze staat absoluut binnenhalen. Voorlopig leidt Romney in de peilingen met 48 procent van de stemmen, één procent meer dan Obama.

Nog een staat die enorm belangrijk is: Ohio. Er wonen 11 miljoen Amerikanen en er vallen 18 kiesmannen te rapen. Ohio wordt ook wel eens de 'moeder der presidenten' genoemd, omdat zeven presidenten uit de staat kwamen. Dat waren vreemd genoeg allemaal Republikeinen, hoewel de staat geen duidelijke voorkeur wegdraagt. Wat wel opvalt is dat de 'Buckeyes' meestal kiezen voor de zittende president als die opkomt. Dat zou wel eens herbevestigd kunnen worden: Obama heeft voorlopig 2 procent voorsprong op Romney.

Met 9,6 miljoen inwoners heeft de staat North Carolina 15 electorale stemmen uit te delen. Traditioneel is het een Republikeinse staat, maar Obama was de eerste Democraat sinds 1980 die North Carolina innam. Hij haalde het met een verschil van 14.000 stemmen. Voor 2012 is er nog geen duidelijke favoriet: North Carolina blijft voorlopig een 'toss-up state', waar het opgegooide muntje naar beide kanten kan vallen. Maar volgens de meeste polls heeft Obama echter aan steun verloren: Romney zou een voorsprong van twee procent genomen hebben.

Virginia heeft met zo'n 8 miljoen inwoners recht op 13 kiesmannen. In de staat is zo'n 65 procent van de bevolking blank, wat de minderheden in Virginia belangrijk maakt. Het landelijke zuiden en westen van de staat stemt naar gewoonte Republikeins, terwijl het stedelijke noorden en oosten richting Democraten neigt. Dit jaar zal het spannend worden: de voorsprong die Obama er heeft op Romney is klein. De huidige president was in 2008 de eerste Democraat sinds 1964 die er de meerderheid wist te behalen.

In Colorado, dat zo'n 5 miljoen inwoners telt en negen kiesmannen levert, is de uitslag nog geheel onbeslist. De centraal gelegen staat durft regelmatig te variëren tussen Republikeinse en Democratische kandidaten. Toch zijn overwinningen voor Democraten schaarser: in 1992 haalde Bill Clinton het en vier jaar geleden won Barack Obama overtuigend. Dat zal op 6 november niet het geval zijn: Obama haalt in peilingen 48 procent van de stemmen, Romney 47 procent.

Iowa, een van de veiligste staten van de Verenigde Staten, telt 3 miljoen inwoners en selecteert op 6 november 6 kiesmannen. Hoewel Iowa eerder een Republikeinse staat was in het verleden, behoort ze nu tot de 'swing states'. Recente verkiezingen verliepen er de voorbije jaren erg spannend. Zo won Al Gore in 2000 van George W. Bush met slechts 4.000 stemmen verschil. Bush haalde het zelf vier jaar later van John Kerry met maar 10.000 stemmen meer. Vier jaar geleden was de strijd iets minder spannend: Obama haalde 10 procent meer dan McCain. Dit jaar bedraagt de voorsprong van Obama maar 2 procent.

Laatste 'swing state' is New Hampshire met 1,3 miljoen inwoners, goed voor 4 kiesmannen. Voor 1992 was New Hampshire vooral een Republikeinse staat. In 140 jaar konden de Democraten de staat maar zes keer binnenhalen. Sinds 1992 staat New Hampshire echter te boek als 'swing state', waar vooral de Democraten als winnaar uitkomen. Huidig president Barack Obama heeft een kleine voorsprong op Mitt Romney.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden