The Student Hotel koopt Brits vastgoedfonds voor miljoenen uit

Het Amsterdamse The Student Hotel heeft de vastgoedpartij waarmee het zijn eerste drie vestigingen opzette, waaronder die in Amsterdam-West, voor naar verluidt 170 miljoen euro uitgekocht.

Exterieur van The Student Hotel aan de Wibautstraat in Amsterdam. Beeld anp
Exterieur van The Student Hotel aan de Wibautstraat in Amsterdam.Beeld anp

The Student Hotel biedt studentenkamers aan via tijdelijke verhuur. Het bedrijf heeft daarvoor een hotelvergunning, zodat kamers buiten het seizoen ook aan anderen kunnen worden verhuurd.

In 2012 opende het bedrijf van Schot Charlie McGregor zijn eerste vestiging in Rotterdam, gevolgd door een studentenhotel met 707 kamers in het voormalige pand van Elsevier in Amsterdam-West.

Naast ingerichte kamers - 15 tot 25 vierkante meter - worden daarbij ook hotelfaciliteiten, zoals een restaurant, fitness, receptie en beveiliging geboden, maar ook studieruimtes en een fietsenstalling inclusief het gebruik van een fiets. Kamers zijn hoogstens twee semesters achtereen te huur.

Miljoenendeal
Het bezit van die gebouwen werd voor 85 procent ondergebracht bij het Britse vastgoedfonds Carlyle. Later werd ook de Haagse vestiging zo opgezet. "Carlyle wilde niet verder investeren en gaf uiteindelijk aan zijn bestaande belang wel te willen verkopen," zegt Frank Uffen van The Student Hotel.

Financiële details zijn niet bekend, maar in de vastgoedwereld wordt de deal geschat op 170 miljoen euro. The Student Hotel kan dat betalen omdat het sinds vorig jaar een financieringsdeal van 375 miljoen euro heeft met APG - dat geld belegt van pensioenfonds ABP - en het Britse Aermont.

Nu The Student Hotel alle vestigingen ook in bezit heeft, kan het met dat onderpand investeren in nieuwe diensten en verdere groei in Europa. Onlangs kondigde het bedrijf zijn eerste studentenhotel in Berlijn aan en gaat volgend jaar een vestiging open in het Italiaanse Florence. "We zijn daarnaast bezig met nieuwe vestigingen in Italië, Frankrijk en Spanje."

Groei
Ook in Nederland, waar al vestigingen in Eindhoven en Groningen bestaan. is volgens hem nog ruimte. Over vier jaar wil The Student Hotel 15.000 kamers uitbaten. "Dat zullen we makkelijk halen."

Het bedrijf heeft in zijn hoofdkantoor in de voormalige Parooltoren aan de Wibautstraat zeventig mensen aan verdere groei. "We merken nu bij het zoeken naar plekken in Italië, dat mensen er van opkijken dat we uit Amsterdam komen en wat we hier voor elkaar hebben gekregen."

Met de deal wordt volgens Uffen een periode afgesloten. "Toen we met Carlyle begonnen, was het crisis in Nederland. Niemand verbouwde toen oude kantoorgebouwen tot hotel en zeker niet in gebieden waar wij wilden zitten zoals in Amsterdam-West."

"Nu zijn er veel meer partijen actief in de tijdelijke studentenhuisvesting. Oude kantoorgebouwen om te verbouwen zijn nauwelijks nog te vinden. Dit is echt volwassen geworden."

Lees ook: Studentenunie ASVA: 'Student Hotel vooral lucratief voor investeerders'

Lees ook: Gloednieuwe Student Hotel viert vrijdag publieke opening

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden