The strangers ***

null Beeld

Regie: Bryan Bertino
Met: Liv Tyler, Scott Speedman, Gemma Ward, Kip Weeks

De makers van de suggestieve griezelfilm The strangers doen net alsof de gruwelen in de film aan een angstaanjagend krantenbericht ontleend zijn. De reclameslogan en de openingswoorden stellen dat de film is 'geïnspireerd door ware gebeurtenissen'.

Debuterend scenarioschrijver en regisseur Bryan Bertino en de producenten houden de herkomst echter dermate vaag dat we van een commercieel gemotiveerde mystificatie mogen spreken. Dat neemt niet weg dat de rare gemaskerde kwelgeesten in de film sterk aan de volgelingen van Charles Manson doen denken: twee jonge vrouwen met een mannelijke aanvoerder.

Het trio terroriseert een door Liv Tyler en Scott Speedman vertolkt stel, dat glamoureus oogt en in een afgelegen jagershut niet bepaald thuis lijkt te horen. Er is bovendien iets mis met hen, want de film begint vlak nadat zij zijn huwelijksaanzoek heeft afgewezen, zo blijkt al snel.

Heel even is er de suggestie dat de afwijzing iets met de terreur te maken heeft, maar Bertino laat de kans om inhoudelijk dieper te gaan onbenut. Eigenlijk doet hij bitter weinig met de ongemakkelijke situatie waarin zijn heldenkoppel zich bevindt. Dat geldt evenzeer voor de twee fris en fraai ogende hoofdrolspelers, die als acteurs wel met beperkingen kampen.

Dat The strangers geen volledige mislukking is geworden, is vooral te danken aan Bertino's keuze voor een klassiek suggestieve spanningsopbouw. De regisseur lijkt weinig op te hebben met de hedendaagse martelexcessen en kiest voor een terugkeer naar de hoogtijdagen van genrespecialist John Carpenter en diens klassieker Halloween (1978). Dat nagelbijtende niveau wordt hier geen moment gehaald, maar het valt te prijzen dat een Amerikaanse nieuwkomer de kans krijgt en neemt om met ambachtelijke filmtechnieken spanning te genereren. (BART VAN DER PUT)

Trailer
Website

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden