The shock doctrine **

null Beeld

Regie: Michael Winterbottom en Mat Whitecross

Naar verluidt was er een dispuut tussen regisseurs Michael Winterbottom en Mat Whitecross en auteur Naomi Klein, op wiens bestseller The shock doctrine de gelijknamige documentaire is gebaseerd. Klein zou hebben aangedrongen op een film over haar lezingentoernee door het land, terwijl de regisseurs meer voelden voor een film met archiefbeelden die de centrale stelling van haar boek illustreert.

De stelling, een van de betere samenzweringstheoriën aan de linkerzijde van het politieke spectrum, verbindt experimenten in de psychiatrie in de jaren vijftig, via de CIA, met de economische invloed van de Chicago School of Economics, waar Milton Friedman de grote man was, of, volgens, Klein, de Antichrist.

De door haar geformuleerde 'shockdoctrine' was het systematisch gebruik maken van een shock (een oorlog, maar een natuurramp mag ook) om een nieuwe economische orde te installeren, die natuurlijk uitging van de vrije markt - in combinatie met het negeren van de mensenrechten.

Vooral in Zuid-Amerika waren de economen uit Chicago betrokken bij de militaire coups en de dictaturen van Chili en Argeninië. Klein is bepaald uitputtend in haar bewijsvoering, waar Winterbottom en co een parallel voor hebben proberen te vinden door het gebruik van overvloedig archiefmateriaal. Het werkt maar matig.

Afwisselend zien we Klein achter verschillende spreekgestoeltes staan en krijgen we een soort readers digest-versie van haar boek: in 82 minuten krijgen we het gevoel dat het boek er doorheen wordt gejast.

Interessanter was geweest om Klein, een van de meest uitgesproken opponenten van het vrijemarktdenken, en haar publiek te portretteren, zoals Jonathan Demme Jimmy Carter volgde op een boektoernee in Jimmy Carter: Man from Plains. Nu komen noch Klein, noch haar doctrine, echt uit de verf. (MARC MOORMAN)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden