Update

The Sand moet dicht na fatale schietpartij

De Amsterdamse club The Sand moet per direct en voor onbepaalde tijd dicht, nadat er in de nacht van vrijdag op zaterdag een man was doodgeschoten. Dat heeft burgemeester Eberhard van der Laan zaterdag besloten. Volgens de politie waren er tijdens de schietpartij zo'n 2000 bezoekers aanwezig.

Een forensisch rechercheur aan het werk bij club The Sand. Beeld anp
Een forensisch rechercheur aan het werk bij club The Sand.Beeld anp

Wie het slachtoffer is, wie er heeft geschoten en waarom, is nog niet bekend. Wel weet de politie dat de vermoedelijke dader een man is. De politie zegt een idee te hebben wie het slachtoffer is, maar 'dat is nog niet 100 procent zeker'.

Deze 'ernstige verstoring van de openbare orde' is niet de enige smet op het blazoen van de evenementenlocatie in het Westelijk Havengebied, laat een gemeentewoordvoerder weten. 'Er heeft zich de afgelopen jaren al een aantal geweldsincidenten voorgedaan.' De fatale schietpartij was de druppel voor de burgemeester, die zijn besluit zo spoedig mogelijk in de gemeenteraad toelicht.

Op het moment van de schietpartij van zaterdag, rond 04.15 uur, was het feest Afro Dance XXL nog in volle gang. Wie slachtoffer en dader zijn en waarom er geschoten is, kon de politie nog niet zeggen. Geen van de omstanders raakte gewond. Alle bezoekers zijn vervolgens 'rustig' van het terrein vertrokken, aldus een politiewoordvoerster.

17 beveiligers
De politie bekijkt beelden die zijn gemaakt met veiligheidscamera's. 's Nachts is al gesproken met een aantal getuigen, maar de politie wil graag nog anderen spreken. Ook is de politie op zoek naar filmpjes of foto's die bezoekers mogelijk hebben gemaakt.

In The Sand zou zaterdagavond al een ander feest plaatsvinden. Op Facebook heeft de uitbater bekendgemaakt dat dat niet doorgaat. 'Ten eerste gaan onze gedachten uit naar de nabestaanden van het slachtoffer.'

The Sand heeft zich vrijdag- op zaterdagnacht naar eigen zeggen volledig aan het 'heersende veiligheidsplan' gehouden. 'Met 17 beveiligers aanwezig, waren er zelfs 5 beveiligers meer dan het protocol voorschrijft.' Het bedrijf spreekt zelf niet van 2000, maar van 1650 bezoekers. 'Wij verlenen al onze medewerking aan de politie om het onderzoek te bespoedigen. Tegelijk zijn wij intern alle mogelijke maatregelen aan het nemen om de toedracht op te helderen.'

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden