The road ****

null Beeld

Regie: John Hillcoat
Met: Viggo Mortensen, Kodi Smit-McPhee, Charlize Theron
Wat kan een filmmaker meer dan de schrijver op wiens boek hij zijn film heeft gebaseerd? Hij kan kleur gebruiken. The road van John Hillcoat, gebaseerd op de gelijknamige roman van de Amerikaanse auteur Cormac McCarthy uit 2006, begint met zomerse kleuren. Het zijn de kleuren van een herinnering, want in de wereld waarin het verhaal van The road zich afspeelt is vrijwel alle kleur verdwenen. De hemel is asgrauw, de zon verduisterd, de aarde zwartgeblakerd, de sporen van de menselijke beschaving met stof bedekt.

The road (de film volgt het boek vrijwel op de voet) speelt zich in een postapocalyptisch Amerika af, een jaar of tien na een ramp - we krijgen nooit te horen wat er precies gebeurd is - die de menselijke beschaving vrijwel van de kaart heeft geveegd. In dit, volkomen overtuigend vormgegeven, desolate landschap zijn een vader (Viggo Mortensen) en zijn negenjarige zoon (Kodi Smit-McPhee - geboren na de ramp) op weg naar de kust. Misschien omdat ze daar verlossing vinden, of misschien omdat daar elke weg eindigt en ze nergens anders heen kunnen.

In de aangrijpende, en soms verstikkende roman van McCarthy, wordt heel langzaam een beeld van een wereld zonder menselijkheid onthult; waar de schaarse overlevenden in een weerzinwekkend soort roofdieren zijn veranderd. In deze hel op aarde is de liefde van een vader en een zoon de laatste hoop. 'Zijn wij de goede mensen?' wil de zoon weten.

In de wereld van The road zijn de herinneringen aan het tijdperk voor de ramp (waarin Charlize Theron de moeder speelt) pijnlijk, net als de schaarse momenten dat het vader en zoon langs die eindeloze weg meezit. Omdat alles wat even kleur lijkt te brengen, slechts tijdelijk kan maskeren dat de weg van vader en zoon ooit zal doodlopen.

De roman van McCarthy en de film van Hillcoat zijn geen science fiction: McCarthy beschreef deze wereld omdat hij weet hoe dun het laagje van de menselijke beschaving is. Kijk maar naar de recente beelden uit Chili en Haïtie, en je begrijpt hoe dun.

Waarom zou iemand naar een dergelijke diep en diep sombere film willen gaan? Omdat Hillcoat een adembenemend realistisch decor van de aarde op zijn laatste benen schetst waar, met dank aan McCarthy, alle andere apocalyptische visioenen uit Hollywood kinderspel bij zijn. Omdat Viggo Mortensen en Kodi Smit McPhee prachtige rollen spelen, zonder een spoor van sentiment.

En omdat The road uiteindelijk een film is over de kracht van de liefde - ook in een wereld waaruit alle kleur is verdwenen. (MARK MOORMAN)

Website

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden