The Red Sun

Sushi met een crunch

Stadionweg en Olympiaplein beginnen langzaam maar zeker hun imago van stokoud Zuid kwijt te raken. De komst van het goede brood (Le Fournil de Sébastien) en de goede kaas (l'Amuse van Betty Koster) hebben daar zeker toe bijgedragen.

Op de plaats waar ooit een favoriete Indonesiër zat (Mamak Den) - en nog enige tijd een Italiaan, die naadloos bij de wat oubollige Italianen in de buurt leek te passen - zit op een hoek The Red Sun, een loungerestaurant.

The Red Sun is een filiaal van het gelijknamige restaurant in Blaricum; zaken die zich afficheren met modern Asian cuisine. Dat betekent dus vooral Japan, met een vleugje China. Dat alles in de klassieke kleuren, ook voor een lounge: rood en zwart.

De muziek sluit wel aan bij het idee lounge, maar naast ons is het tafeltje gevuld met drie generaties van een familie die hier duidelijk niet voor het eerst komen. Het blijft een beetje Oud-Zuid, al zien we ook veel jongeren.

De inrichting is overigens vlekkeloos en stijlvol. Voorin een welvoorziene bar, achterin een spiegelwand, waardoor de zaak twee keer zo diep lijkt als hij is. Wie is dat kale heerschap in de verte achterin? Dat ben ik zelf.

De kaart is ingedeeld naar prijs, van €7,50 met telkens €2,50 oplopend tot €17,50, met nog wat specials. Ook is er een speciale sushikaart, waar je kunt kiezen voor vier of acht rolletjes of één handgerolde.

Het lijkt ons geen gek idee met de Sushi Special Mix van €17,50 te beginnen, tien uitstekende kraakverse sushi - wat je aan de nog wat vochtige, lauwe rijst kunt merken.

Soft shell crab

Ze zijn hier trots op hun eigen 'moderne' sushi. Dus krijgen we er ongevraagd (en buiten de rekening) nog een paar extra: soft shell crab rolls, 'inside out', met wat sporen mayo erop (daar houden vooral Japanners en Californiërs van). Deze zijn speciaal, omdat ze gevuld zijn met knapperig gebakken soft shell crab. Inderdaad de moeite waard.

Ook hebben ze wat nigiri zalmsushi aan de buitenkant knapperig weten te maken, wat ze een bijzondere crunch geeft.

Voor de goede orde bestellen we de Dim Sum, maar dat blijkt een obligaat stelletje hapjes te zijn die duidelijk niet uit eigen keuken komen (€7,50).

Als amuse krijgen we 'loempiaatjes' van edamameboontjes, een soort peultjes van knapperig deeg, dat met die boontjes is gevuld, zodat ze eerder op Turkse sigarli lijken. Erbij het obligate zoete sausje dat ook bij de dim sum zit; met de sojasaus voor de sushi combineren ze beter. In feite is dat de enige kritiek die ik op het hier geserveerde kan hebben.

De tempuramix van grote gamba's en groenten (€10,00) is prima gedaan en daarnaast bestellen we ook nog de tempura van soft shell crab, geserveerd met een pittige mayoachtige saus (€12,50.)
Van de gerechten van €15,00 kiezen we de malse ribeyeblokjes, eerder strookjes dan blokjes, afgedekt door een dikke laag knapperig gebakken ui, buitengewoon lekker. Bij die laatste gerechten komt automatisch een kom witte rijst of chow mein-noedels als je bestelling dat rechtvaardigt, en dat doet deze.

Maar daarmee zijn we er nog niet. Er is ook nog een speciale dessertkaart, met een Tarte Tatin van Nashi-peer (€9,75) en een huisgemaakte parfait die we ons niet willen laten ontgaan. Die tarte Tatin, een kleine, individuele, heeft een buitengewoon knapperige bladerdeegkorst, waaraan de suiker nog een extra crunch geeft - buiten kijf één van de beste die ik ooit in een restaurant kreeg. De parfait is ook goed, simpel, maar goed. Maar dit verhaal zou niet af zijn zonder aandacht voor de alcohol. Natuurlijk hebben ze een goede keuze aan wijnen, maar wat de speciale aandacht van een liefhebber als ondergetekende vraagt, is de lijst met goede sake's.

Zeewatersake

Er zijn er twee die warm kunnen worden opgediend, wat je wel vaker ziet in diverse zaken van het tweede echelon, maar echte topzaken schenken goede koude sake. Hier hebben ze een behoorlijk assortiment van kleine ambachtelijke producenten en we hebben moeite een k

euze te maken. Dat worden de Shinsousui Junmai, wat ze zeewatersake noemen: droog, ziltig en heel zuiver en puur (€10,75/karaf), en wat later de Tosatsura Azure, vervaardigd met water uit een onderzeese waterbron, met een verfrissende smaak (€58,00 per fles; wij krijgen een karafje voor €14,50).

Wie niet thuis is in die klasse van fantastische sake's, kan een miniproeverij bestellen, waarbij je voor €17,50 vijf verschillende topsake's krijgt.

Ik zou dat onherroepelijk doen. Iets voor jongeren, maar in feite ook voor oud tot stokoud Zuid. Een aanwinst voor de buurt.

9

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden