Plus

The Passion in Zuidoost: "Jezus, mogen we met u op de foto?"

In Zuidoost worden vooropnames gemaakt voor het paasevenement The Passion. "Jezus, Jezus, mogen we met u op de foto?"

Peter van Brummelen
Tommie Christiaan speelt Jezus Beeld anp
Tommie Christiaan speelt JezusBeeld anp

Jezus is een Amsterdammer. Ok, hij is niet in de stad opgegroeid, maar is er wel degelijk geboren. "Toen ik een half jaar oud was zijn mijn ouders verkast naar Alkmaar," zegt Tommie Christiaan, die dit jaar de hoofdrol speelt in The Passion.

Iets verderop raakt een groep Bijlmerkinderen heel opgewonden van zijn verschijning. "Kijk, daar is Jezus! Jezus, Jezus, mogen we met u op de foto?"

Het klinkt best maf allemaal, maar Tommie Christiaan, tot voor kort vooral bekend als musicalacteur, begint er al aan gewend te raken. "De crew spreekt me hier ook voortdurend aan als Jezus. Vandaag zei ik nog: 'Zeg jongens, wanneer gaan jullie me nou eindelijk gewoon Tommie noemen?'"

Live
Het grootste deel van The Passion, het tv-spektakel dat dit jaar in Zuidoost plaatsvindt, wordt live uitgezonden op 29 maart, Witte Donderdag. Maar om logistieke redenen is het noodzakelijk sommige scènes nu al op te nemen.

Op het winderige plein rond metrostation Kraaiennest is voor de gelegenheid een markt opgebouwd. Poeliersbedrijf Het Nijkerkse Kippenboertje zal blij zijn met de gratis en ook nog eens landelijke reclame.

In een doorloop begeeft Tommie Christiaan zich zingend, met van die typische musicaluithalen, over de markt. Zuidoost, van alle stadsdelen het meest christelijke, is opgetogen over de komst van The Passion. Maar bij de enkele dagen durende vooropnames is de publieke belangstelling, afgezien van die eerder genoemde kinderen, niet heel groot.

Wel struint er, als Tommie Christiaan nog maar eens een zingend rondje over de markt maakt, ineens een meneer in een groene pluche dino-outfit de set op. Een lollige buurtbewoner, die zich met zachte hand het plein weer af laat sturen om zijn heil te zoeken in de aan het plein gelegen snackbar Anytime (wervende slagzin: 'Anytime is snacktime!').

Tv-ploegen zijn in groten getale afgekomen op een door de Evangelische Omroep georganiseerd persmoment. De witte rapper Brainpower, zoon van een dominee, vertelt voor iedere camera weer hoezeer hij zich vereerd voelt te zijn gevraagd voor de rol van Petrus. En elke keer valt daarbij nadrukkelijk het woord uitdaging.

Brainpower
Brainpower, met op zijn neus een gouden bril waarvan voor te stellen is dat Lee Towers hem graag eens zou lenen, steekt ook de loftrompet over de Bijlmer: "Al zeker 25 jaar kom ik hier wekelijks, zo niet dagelijks. Hier wonen mijn broeders en zusters."

Jeangu Macrooy, die vorig jaar in Nederland doorbrak als soulzanger, staat te blauwbekken van de kou. In 2014 kwam hij hier uit Paramaribo en gewend aan het Hollandse weer is hij nog geenszins.

Judas
Dat hij in The Passion Judas speelt is bepaald geen typecasting, want hij is de vriendelijkheid zelve. Hoe gaat hij de discipel spelen die Jezus verraadde aan de Romeinen? "Als ook maar een mens. Ik kan me voorstellen dat Judas zich gekwetst voelde toen Jezus koos voor Petrus." Jeangu Macrooy kent de bijbel, ja. "Ik ben niet religieus, maar wel rooms-katholiek opgevoed."

Ook de man die dit jaar de hoofdrol speelt in The Passion is niet gelovig. "Maar ik ken de bijbelverhalen," zegt Tommie Christiaan. "Net als mijn kinderen nu zat ik vroeger op de Vrije School. Onderwijs op antroposofische grondslag dus, maar daar hoort wel bij dat je de bijbelverhalen leert kennen; zo worden je ook waarden en normen bijgebracht."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden