PlusExpositie

The Painting Show: werk van 7 jonge kunstenaars

Schilderijen van Anna Ostoya, Evi Vingerling en Vera Gulikers (vlnr).Beeld Galerie Tegenboschvanvreden

Het vrouwelijk naakt. De musea zijn ervan vergeven, maar het publiek moppert. Te vrouw­onvriendelijk, te aanstootgevend, te ouderwets. Toch ging de Poolse Anna Ostoya, woonachtig in New York, met het genre aan de slag. En ze nam dan maar gelijk zichzelf als model. Ostoya trok de contouren van haar lichaam over op grote vellen papier en verwerkte deze vormen in een groot schilderij dat nu bij Tegenboschvanvreden hangt. De contouren van ledematen werden verdubbeld en verdraaid tot een soort kubistisch schilderij ontstond, met afzonderlijke vlakjes die in knallende kleuren zijn geschilderd. Het resultaat doet denken aan een avant-garde-experiment uit het begin van de twintigste eeuw. Sonia en Robert Delaunay maakten bijvoorbeeld vergelijkbare schilderijen met veel dynamiek en knallende kleuren. Tegelijk is het een persoonlijke verkenning van Ostoya’s plaats in de wereld. Haar werkwijze is persoonlijk en objectiverend, wat een mooie spanning oplevert.

Het schilderij is bij Tegenboschvanvreden onderdeel van de tentoonstelling The Painting Show, met werk van zeven jonge kunstenaars. Het zijn over het algemeen schilders die in de eerste plaats beeldend kunstenaar zijn. Ze bedienen zich voor hun werk van verschillende media en zijn niet eenkennig verknocht aan de geur van olieverf. Zo was Ostoya’s werk in 2012 opgenomen in de tentoonstelling New Photography in het MoMA in New York, waar ze een aantal fotocollages liet zien.

Ook Ricardo van Eyck lijkt niet echt een schilder pur sang. Het werk dat hij laat zien, is een sculptuur, dat is gebaseerd op een afdakje van een hangplek voor jongeren. Van Eyck draaide de parapluachtige vorm om en zo ontstond een soort satellietschotel. Wat wel weer heel schilderachtig is, zijn de sporen die op het metalen oppervlak van het object zijn achtergelaten, geïnspireerd op uitgedrukte sigaretten, krassen en graffiti.

Verrassend is het werk van Eva Gulikers, die twee schilderijen presenteert die gebaseerd zijn op schilderijen van minder bekende vrouwelijke kunstenaars uit het verleden waarop een aantal vrouwen is afgebeeld. De schilderijen zijn sterk geabstraheerd en ronde, ‘ vrouwelijke’ vormen in zuurstokkleuren zijn afgezet tegen een grid met rechte lijnen, dat staat voor het mannelijke. Over de top clichématig en daarom juist eigenlijk weer geestig.

The Painting Show

Ricardo van Eyk, Vera Gulikers, Christopher Mahon, Anna Ostoya, Carole Vanderlinden, Evi Vingerling
Waar Tegenboschvanvreden, Bloemgracht 57
Te zien t/m 23/5 (wo-za van 13.00 tot 18.00 uur), daarnaast op afspraak

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden