Plus

The Nile Hilton Incident

Een simpele crime passionel voert een rechercheur naar corruptie in de top van de regering. Dat klinkt misschien niet zo bijzonder, maar tegelijkertijd speelt The Nile Hilton Incident zich af aan het begin van de Arabische lente van 2011.

Mike Peek
null Beeld The Nile Hilton Incident
Beeld The Nile Hilton Incident

'Wij bouwen aan de toekomst van Caïro' belooft de lachende man op het billboard. Deze spannende film noir is dan al een tijdje onderweg en de reclameboodschap zal bij veel kijkers een cynische gniffel veroorzaken. Er is immers zoveel corruptie dat de toekomst van Egypte volstrekt hopeloos lijkt.

Noredin (Fares) is in dat licht een vrij gemiddelde rechercheur. Hij vult zijn inkomen aan met steekpenningen en door het afpersen van criminelen. Sigaretten, drank en drugs bedekken zijn verdriet om het verlies van vrouw en kind.

Corruptie
De moord op een bekende zangeres lijkt aanvankelijk een simpele crime passionel, maar voert Noredin van kleinschalige zwendel op straat naar corruptie in de top van de regering. De verdachte, een bekende zakenman en politicus, wordt door Noredins superieuren angstvallig beschermd.

Dat klinkt misschien niet zo bijzonder, maar The Nile Hilton Incident speelt zich af aan het begin van de Arabische lente van 2011, slechts enkele weken voor president Hosni Mubarak zijn taken noodgewongen zal neerleggen.

Daardoor lopen er constant twee verhaallijnen in elkaar over. Enerzijds het onderzoek naar de moord, anderzijds de woede van het volk, dat de achterkamertjes zat is en zich verenigt in een kolkende massa die de status quo spoedig zal verpulveren.

Rotte kern
De vraag is alleen: wat blijft er daarna over? Tarik Saleh toont zich uiterst pessimistisch over de revolutie die helemaal geen echte revolutie bleek. Even mooi als wrang is de ontwikkeling die Noredin doormaakt. Vanuit zijn eigen corrupte handelen ontdekt hij langzaam hoe rot de kern van Egypte precies is.

Noredin ziet dat mensen met macht zichzelf in veiligheid brengen om straks, als de storm is geluwd, vrolijk verder te gaan waar ze waren gebleven.

Het volk gelooft ondertussen dat er écht verandering in de lucht hangt. De beelden van het Tahrirplein zijn hartverscheurend. Als Mubarak valt, denken ze, wordt alles eindelijk anders.

The Nile Hilton Incident

Regie Tarik Saleh
Met Fares Fares, Mari Malek, Yasser Ali Maher
Te zien in Filmhallen, Kriterion

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden