The New York Times: Amsterdam is het nieuwe Londen

Sinds het Brexit-referendum wordt flink gespeculeerd welke stad Londen zou kunnen vervangen als financieel centrum van Europa. The New York Times zet Amsterdam op nummer één.

Redactie
The New York Times roemt de huizen van Amsterdam. Beeld anp
The New York Times roemt de huizen van Amsterdam.Beeld anp

De Amerikaanse krant voerde gesprekken met verschillende bestuurders van financiële instellingen over de gevolgen van de Brexit. Allemaal zeggen ze dat er in de toekomst een flink aantal hoogbetaalde medewerkers verplaatst moet worden naar een stad die nog wel lid van de Europese Unie is.

Aan de hand van de gesprekken is The New York Times gaan onderzoeken welke steden dat kunnen zijn.

De criteria: de stad moet een Engelstalige werkomgeving hebben, gunstige regelgeving, een goede transport- en communicatie-infrastructuur, hoogstaande kantoren en luxueuze huizen, goede scholen, restaurants en culturele gelegenheden, en ten slotte een energieke sfeer die past bij de hoogbetaalde, competitieve Wall Street-types.

Bonussen
Vervolgens zijn verschillende steden ingedeeld op een schaal van maximaal 60 punten. De winnaar: Amsterdam, met 55 punten.

De lovende woorden zijn niet van de lucht: veel Nederlanders zouden beter Engels spreken dan de Engelsen zelf, de scholen zijn de beste in Europa en Amsterdam heeft prachtige architectuur en pittoreske grachten. Ook wordt het nachtleven, Schiphol en de tolerante cultuur geroemd.

Het enige minpunt van de stad? De maatregelen die Nederland heeft doorgevoerd om bonussen te beperken. Als dat even teruggedraaid wordt, zouden de vele bankiers hier meer dan graag komen wonen.

Lees ook: Is Amsterdam klaar voor brexpats? [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden