The Mystifiers laat zich niet wegzetten als daklozenband

Muzikanten Guy Wood en Maaike van der Linde begeleidden de afgelopen week een groep kwetsbare Amsterdammers bij het maken van hun eigen muziek. Het resultaat is een optreden vrijdagavond om 20.00 uur in poppodium de Volta in West.

Tom Kieft
Deelnemers werden gevraagd eigen teksten, muziekinstrumenten of ideeën voor muziek mee te nemen naar de oefensessies. Beeld Henrietta Muller
Deelnemers werden gevraagd eigen teksten, muziekinstrumenten of ideeën voor muziek mee te nemen naar de oefensessies.Beeld Henrietta Muller

De bandleden mogen dan via welzijnsorganisatie HVO-Querido bij het project zijn gekomen, The Mystifiers is volgens muzikant en initatiefnemer Maaike van der Linde absoluut niet weg te zetten als een 'daklozen- of verslaafdenband'.

"De deelnemers zijn net zo inspirerend voor de professionele begeleiders als andersom. Uiteindelijk is het zo dat creatieve mensen allemaal een beetje een kronkel hebben. De een krijgt zijn leven op de rit via HVO-Querido, de ander via het conservatorium."

Kaseko
Deelnemers werden gevraagd naar de oefensessies eigen teksten mee te nemen, muziekinstrumenten of ideeën voor muziek. Daarmee gingen ze samen met de begeleiders aan de slag.

Het resultaat is een tiental nummers, goed voor een optreden van 45 minuten.

"De meeste nummers zijn vrij psychedelisch," zegt Van der Linde. "Zo had een man van Surinaamse komaf het idee om loops te maken van traditionele Kasekomuziek. Daarmee hebben we een heel groovend stuk gemaakt."

Vooralsnog worden de nummers alleen op vrijdagavond opgevoerd. Maar Van der Linde hoopt met de groep nog vaker op te treden. Verloren gaan de ideeën in elk geval niet: een deel van de liedjes is de afgelopen week al professioneel opgenomen, en het concert wordt vastgelegd.

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief van PS.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden