Review

The Muppets ****

null Beeld

Regie: James Bobin
Met: de Muppets, Amy Adams, Jason Segel en Chris Cooper

De marketingafdeling van 's lands grootste kruidenier prijst de nieuwe Muppetfilm - de eerste sinds het geflopte Muppets from space uit 1999 - aan als een kinderfilm.

Het is denkbaar dat de kinderen van tegenwoordig, geïnspireerd door Gonzohandpoppen, Miss Piggyslippers en Animalpyjama's van Albert Heijn, lol zullen beleven aan de vrolijke herlancering van de Muppets. Toch richt de film The Muppets zich vooral op de kinderen van weleer die eind jaren zeventig aan de televisie gekluisterd zaten voor de strapatsen van Kermit de Kikker en zijn prettig gestoorde poppentheatergroep.

De film opent met een nostalgische trip, waarin we zien hoe een jongen die verdacht veel lijkt op een Muppet zich jaren kon identificeren met de show. Bij een bezoek aan de Muppetstudio in Los Angeles ontdekt hij tot zijn schrik dat zijn idolen niet meer bij elkaar zijn.

Erger nog, een gemene oliebaron (een lustig schmierende Chris Cooper) wil de vervallen studio slopen om een olieveld te ontginnen. De jongeman zet alles op alles om de Muppets weer bij elkaar te brengen met hulp van Jason Segel als de broer die geen Muppet is en diens perfecte verloofde, in volledige Julie Andrewsmodus gespeeld door de altijd sprankelende Amy Adams.

Het met musicalnummers doorspekte verhaal, dat voor een groot deel bestaat uit het weer bij elkaar halen van alle Muppetartiesten, is eerlijk gezegd een beetje dunnetjes. Ook krijgt de De Zweedse Chef weinig ruimte om zijn kookkunsten te vertonen. En we missen een zwijmelnummer van Wayne & Wanda. Maar is dat niet juist het mirakel van de Muppets? Dat je optredens van marionetten en handpoppen echt kunt missen? Ook in de nieuwe versie zijn de Muppets nog van vilt gemaakt.

En toch zijn het Kermit, Miss Piggy, Fozzie Bear en al die anderen herkenbare persoonlijkheden. Zonder computeranimatie. Zonder een noemenswaardig scenario. Zelfs zonder de stemmen van geestelijk vader Jim Henson (die in 1990 overleed) en stemmetjeswonder Frank Oz (die geen zin had om aan de film mee te werken) blijven de Muppets altijd de Muppets.

Als Kermit en de zijnen bij een televisiebobo aankloppen om hun reunie uitgezonden te krijgen, vertelt deze hun: 'In deze markt zijn jullie niet meer relevant.'

Waarschijnlijk is dat wel waar. De goedmoedige, licht-absurde, soms sentimentele en nimmer sarcastische humor van The Muppets is misschien echt niet meer van deze tijd. Als de show dan eindelijk op het toneel staat, hebben de Muppets weinig meer te bieden dan ouderwets lol trappen.

Juist door hun ongecompliceerde vrolijkheid bieden de door Disney opgepimpte Muppets het perfecte medicijn tegen cynisme, kredietcrisis en wintertenen. (Fritz de Jong)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden