Review

The men who stare at goats***

null Beeld

Regie:Grant Heslov
Met:George Clooney, Jeff Bridges, Kevin Spacey, Ewan McGregor

Er zijn van die films waaraan je kunt zien hoeveel lol de acteurs hebben gehad tijdens het maken. Ze mogen geweldige kostuums aan en de regisseur zegt voortdurend dat het er nog wel wat dikker opgelegd mag worden. Voorbeeld: Valkyrie van Brian Singer, waar de topnazi's allemaal werden gespeeld door de beste Britse acteurs, aangevoerd door Eddie Izzard en Bill Nighy. Aanslag op Hitler? Uw recensent moest tijdens het kijken vooral aan de lunchpauzes tijdens het draaien denken.

Bij The men who stare at goats hadden we daar ook last van. Clooney, Bridges, Spacey en McGregor; wat zullen ze hebben gelachen op de set. Was er maar iets meer voor de toeschouwer overgebleven.

The men who stare at goats is een oorlogssatire. 'Er is meer waar in deze film dan u zou geloven' wordt de kijker in het begin meegedeeld. Ewan McGregor is een journalist die in 2002 als journalist naar Koeweit vertrekt in de hoop dat hij in Irak terechtkomt, om journalistiek serieus te worden genomen. Veel verder dan een hotelbar komt hij niet, totdat hij Lyn Cassady (George Clooney) tegenkomt, die claimt dat hij lid was van een geheim Amerikaans legeronderdeel, de New Earth Army, dat de vijand op paranormale wijze kon bestrijden - door tegenstanders bijvoorbeeld met het kwade oog dood te denken. Er werd geoefend op geiten: vandaar de titel. Ook hier dwaalden de gedachten af: naar de 'dodelijke mop' van Monty Python door de Engelsen in de Eerste Wereldoorlog verzonnen om de Duitsers zich te laten doodlachen. We willen maar zeggen: satire is een kunst.

De New Earth Army is inmiddels opgeheven, maar Clooney is nog steeds op een geheime missie. Zijn idiote pogingen McGregor in het oorlogsgebied te overtuigen van zijn speciale gaven, zijn het meest geslaagde onderdeel van de film.

Groot deel van de film is een flashback naar de oorsprong van de New Earth Army, waarbij we Jeff Bridges zien als Vietnamveteraan Bill Django, een soort kruising van generaal Patton en de dude uit de The big Lebowski (wat zouden de gebroeders Coen met dit gegeven hebben gedaan?).

Hij wordt weer dwarsgezeten door de rechtlijnige militair Larry Hooper (Kevin Spacey houdt zich ook bepaald niet in), die niets moet hebben van nieuwlichterij - laat staan van mannen die geiten proberen dood te staren.

En ergens tussen alle kolder door wil de film ook nog serieuze dingen zeggen over de verschrikkelijke dingen die mensen elkaar in oorlogstijd aandoen. Laten we het er op houden dat de boodschap ergens verloren gaat.

Sommige dingen in deze film werken, maar niet noodzakelijkerwijs op de manier die regisseur Heslov voor ogen had. (MARK MOORMAN)

Website The men who stare at goats

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden