Review

The mechanic **

null Beeld

Actiefilm van alle rafels ontdaan
Regie: Simon Wes
Met: Jason Statham, Ben Foster, Tony Goldwyn, Donald Sutherland

In de herverfilming van de week treedt de Britse actieheld Jason Statham in het voetspoor van wijlen Charles Bronson, die in de oorspronkelijke versie van The mechanic (1972) door ambachtsman Michael Winner werd geregisseerd.

De twee maakten samen een lange reeks actiefilms met een scherp randje, maar van dat laatste blijft in de herverfilming slechts weinig over.

Onder regie van de Brit Simon West (Lara Croft: tomb raider) speelt Statham een buitengewoon effectieve huurmoordenaar. De film opent met een vermakelijk idiote liquidatie van een drugsbaron, waarna de specialist ook nog een wapenhandelaar, een paar moordenaars en een sekteleider zal omleggen.

Mochten we nog twijfelen aan zijn nobele inborst, dan toch zeker niet aan zijn goede smaak: Statham luistert in zijn stijlvolle woning naar Schubert op vinyl en restaureert een antieke Jaguar.

De fijnbesnaarde bruut neemt Ben Foster als leerling onder zijn hoede, en het duo krijgt het aan de stok met hun verraderlijke opdrachtgever, die een klein leger aan collega's op hen loslaat. Met de actie zit het wel snor in deze herhalingsoefening, maar het rammelende scenario haalt nogal wat angels uit het oorspronkelijke verhaal.

De personages en hun verhoudingen zijn versimpeld, en het wrang-ironische einde is aan misplaatste behaagzucht opgeofferd. Geef de herkauwers in Hollywood een memorabel ruig genrewerkje en alle interessante plooien en rafels verdwijnen als sneeuw voor de zon. (BART VAN DER PUT)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden