The Matrix in Lego-stopmotion

Een still uit de Lego-Matrix. Beeld
Een still uit de Lego-Matrix.

Wat ben je als je veel tijd overhebt, handig bent met computers, nog speelt met Lego en fan bent van de Matrix-films? Er kan geen twijfel over bestaan dat Trevor Boyd en Steve Ilett übernerds zijn. En niet alleen omdat ze ooit een bruiloft bezochten verkleed als personages uit de Matrix-speelfilms.

Het afgelopen jaar hebben ze een aanzienlijk deel van hun nachtrust besteed aan het samenbrengen van hun liefhebberijen. Met Lego, een digitale camera en een computer hebben de twee de meest cruciale scène uit de tien jaar geleden gestarte Matrix-trilogie nagemaakt: die waarin hoofdpersoon Neo wordt beschoten.

De makers hebben niet zo zeer de gebeurtenissen met Legopoppetjes nagespeeld, ze hebben elk beeldje van de 44 seconden durende scène exact gekopieerd.

De legopoppetjes kregen per beeldje dezelfde houding als de originele acteurs en van het resultaat werd een foto gemaakt. Door al die foto's achter elkaar te plakken, is het resultaat als film af te draaien.

Daardoor zijn de bewegingen in de Legofilm een exacte kopie van die in de speelfilm. De twee hebben geen gebruik gemaakt van computeranimatie en de beelden zijn niet nabewerkt. Boyd en Ilett gebruikten bovendien een simpele fotocamera; de professionele spiegelreflex waarmee ze het werk startten, voldeed niet.

Het maken van 44 seconden film koste twaalf maanden en 440 uur arbeidstijd. ''We wilden de hele film maken, maar dat zou ons tien jaar hebben gekost, zonder eten, drinken en slapen.''

The Matrix is lang niet de eerste 'stopmotion' legofilm. Op Youtube circuleert een heel subgenre: van Indiana Jones via Texas chainsaw massacre tot Monty Pythons Holy grail. (HERMAN STIL)

www.legomatrix.com

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden