Plus

The Man Who Knew Infinity: een nogal kleurloze hommage

The Man Who Knew Infinity vertelt het verhaal van de Indiase wiskundige Srinivasa Ramanujan en zijn mentor, de Britse wiskundige G.H. Hardy. Echter komt de film zelden tot leven.

null Beeld -
Beeld -

Makers van biopics over wetenschappers lopen nogal eens tegen het probleem aan dat wetenschappelijk werk zelden filmspektakel biedt. Uit nadenken, hypothesen opstellen en testen, schrijven en met vakgenoten discussiëren valt moeilijk boeiend filmdrama te distilleren.

Daarom gaan zulke films over de mens achter de wetenschap. Zonder menselijk drama kan een wetenschapper fluiten naar een biopic. Welkom zijn wetenschappers die gek zijn geworden (John Forbes Nash in A Beautiful Mind), fysiek gehandicapt zijn (Stephen Hawking in The Theory Of Everything) of door de buitenwereld worden vernederd (Alan Turing in The Imitation Game).

Wiskundetalent
The Man Who Knew Infinity past in dit rijtje. De Engelse film over de Indiase wiskundige Srinivasa Ramanujan zoekt het in de relatie tussen Ramanujan en zijn mentor, de Britse wiskundige G.H. Hardy. De in 1887 in Madras geboren Ramanujan betoonde zich in zijn jeugd zo'n briljant wiskundetalent dat hij in 1913 naar de universiteit van Cambridge mocht.

Onder de hoede van Hardy zocht hij naar bewijzen voor honderden door hem geformuleerde wiskundige stellingen, die hij naar eigen zeggen door God kreeg ingefluisterd.

The Man Who Knew Infinity
Regie
Matt Brown
Met Dev Patel, Jeremy Irons
Te zien in Cinecenter, Filmhallen, The Movies, Tuschinski, City

Brits superioriteitsgevoel
Dat niet alle hooggeleerde profs in Cambridge van zijn talent overtuigd waren, kwam voort uit Brits superioriteitsgevoel: een Indiër kon onmogelijk knapper zijn dan zijzelf. Hardy (een flegmatieke Jeremy Irons) was echter overtuigd van de genialiteit van Ramanujan (nogal braafjes gespeeld door Dev Patel, de held in Slumdog millionaire) en steunt hem door dik en dun. Ramanujan overleed op 32-jarige leeftijd.

Zijn leven en werk (onder meer zijn denken over het gedrag van zwarte gaten), zijn interessant genoeg voor een biopic, maar de Engelse regisseur Matt Brown heeft met The Man Who Knew Infinity een nogal kleurloze hommage gemaakt. Hij portretteert Ramunajan als een halve heilige, die alles van wiskunde begrijpt, maar niets van de wereld. Het resultaat is een stijf, door stroperige muziek dichtgesmeerd drama, dat maar zelden tot leven komt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden