The incredible Hulk **

Regie: Louis Leterrier
Met: Edward Norton, Tim Roth, Liv Tyler, William Hurt, Tim Blake Nelson

Vijf jaar geleden verscheen de stripverfilming Hulk toen het daverende succes van de eerste Spider-manfilm de lat op alle fronten erg hoog had gelegd. De tandem van scenarioschrijver James Schamus en regisseur Ang Lee maakte op voorhand nieuwsgierig, want wie na Sense and sensibility, The ice storm en Crouching tiger, hidden dragon de blik op de grote boze groene man richt, kan verrassend uit de hoek komen. En dat deden Lee en Schamus, zozeer dat veel stripfanaten de film verafschuwden, critici ernstig verdeeld waren en de opbrengst niet aan de gezwollen verwachtingen voldeed.

Met The incredible Hulk wordt nu een streep door de vorige Hulk getrokken. De nieuwe variant is geen vervolgfilm, maar ook geen echte herintroductie, waarin de geboorte van de bonkige superheld uit de doeken wordt gedaan. In navolging van de tweede en derde Spider-manfilms gebruiken de makers de titelsequentie om de voorgeschiedenis uit de doeken te doen. En zo zien we in een paar minuten dat de door Edward Norton vertolkte Bruce Banner bij een experimentele bestraling in een laboratorium een groot en groen alter ego ontwikkelde, dat door het leger en door wapenfabrikant Stark Industries een enorm militair potentieel wordt toegedicht.

Wanneer de film dan echt begint, is dus al duidelijk dat we ons in hetzelfde universum bevinden als dat van Iron man, dat geheel om Stark Industries draaide. De bemoeienis van uitgeverij Marvel is veel groter dan bij Ang Lees film, en de stripgeschiedenis wijst uit dat het vermengen van verhaallijnen en uitwisselen van personages niet alleen amusant maar ook zeer lucratief kan zijn.
Het is dan zaak filmmakers aan te trekken die zich aan het grotere geheel ondergeschikt kunnen en willen maken. Waar Lee een aanstekelijk malle en unieke film maakte, daar gaat heruitvinder Louis Leterrier (The transporter, Unleashed) aanmerkelijk conventioneler te werk.

Ondanks de hoofdrol voor topacteur Edward Norton, en de aanwezigheid van tegenspelers als Tim Roth en William Hurt, doet de teleurstellend vlakke film vooral sterk aan de oude tv-serie denken. Nortons Banner is een zwerver, die wanhopig zoekt naar een middel om zijn innerlijke beest te neutraliseren, en voortdurend wordt opgejaagd door legereenheden.

Wanneer die kans zien een eigen beestmens te scheppen, is huursoldaat Roth het gewillige proefkonijn, waarna de film aanstuurt op een stevige knokpartij tussen twee computergeanimeerde spierbundels, die geen van beiden ook maar een beetje op de acteurs lijken.

Dat laatste is altijd een typisch Hulkprobleem geweest, maar de film van Lee stelde daar genoeg intrigerende en amusante zaken tegenover om een blijvende indruk achter te laten. Met The incredible Hulk kleurt Leterrier dermate braaf binnen de aangegeven lijntjes dat niets beklijft.

Dat zal de functie van de film als een van de fundamenten voor een lange stoet met elkaar verbonden Marvelfilms zeker niet schaden. De titel mag echter worden gecorrigeerd, want ongelooflijk, verbijsterend of anderszins verpletterend is deze Hulk helemaal niet. (BART VAN DER PUT)

Website
Trailer

null Beeld
null Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden