The hurt locker *****

null Beeld

Regie: Kathryn Bigelow
Met: Jeremy Renner, Anthony Mackie, Brian Geraghty, Guy Pearce,
Ralph Fiennes

Met negen nominaties is The hurt locker op het komende Oscar-gala de grote concurrent van Avatar. Filmmaakster Kathryn Bigelow kan de eerste vrouw worden die de regie-Oscar wint, maar in de berichtgeving ligt de nadruk op het feit dat ze een van de vier ex-echtgenotes van Avatar-regisseur James Cameron is.

Interessanter is dat beiden een genrefilm maakten die met de Irakoorlog verbonden is. Avatar verpakt een pamflettistisch protest in futuristisch 3D-spektakel, The hurt locker geeft een zenuwslopend beeld van het werk van bomontmantelaars aan het front, en laat de kijker zelf conclusies trekken.

Het scenario werd op Bigelows verzoek geschreven door Mark Boal, een Amerikaanse reporter die in 2004 twee weken met een bommenploeg in Bagdad meeliep. Beiden raakten gefascineerd door de mannen die volgens Bigelow het gevaarlijkste werk ter wereld doen, en zagen een verschil tussen de dagelijkse praktijk in Bagdad en de berichtgeving erover.

Bij dat laatste speelt niet alleen de omstreden status van de invasie een rol. Uit strategische overwegingen laten de specialisten zich niet graag in de kaart kijken, en de Amerikaanse krijgsmacht is er evenmin bij gebaat potentiële rekruten met de hachelijkste taak in de oorlogsvoering te confronteren.

The hurt locker kwam zonder medewerking of bemoeienis van het Pentagon en de Hollywoodstudio?s tot stand. Bigelow en Boal produceerden en financierden de in Jordanië opgenomen film zelf, en opereerden in volledige vrijheid.

Het verklaart waarom hun film anders is dan de meeste films die er over de oorlog gemaakt werden.

The hurt locker is een film zonder een uitgesproken politieke stellingname, geschreven door een journalist die de aandacht op het werk van frontsoldaten wil richten, en geregisseerd door een filmmaakster met een fascinatie voor mensen die het gevaar opzoeken.

Kathryn Bigelow vestigde haar reputatie twintig jaar geleden met
Near dark,Blue steelenPoint break, waarin rusteloze personages in roekeloos gedrag hun draai vinden.

De film opent met een citaat van oorlogscorrespondent Chris Hedges: De roes van de strijd is een krachtige en vaak dodelijke verslaving, want oorlog is een drug. De door Jeremy Renner uitstekend vertolkte explosievenspecialist William James betreedt het strijdtoneel als een roekeloze solist, die door zijn teamgenoten gewantrouwd wordt en door de legertop opgehemeld. De openingswoorden maken hem tot een adrenalinejunk, en dankzij Bigelows expertise als actiefilmer delen we in zijn roes, spanning en kicks. Het helpt daarbij dat een bomontmantelaar zijn werk niet doet om te doden, maar om te voorkomen dat er doden vallen.

Met behulp van een voortreffelijke cameravoering en montage, en een rolverdeling waarin bekende acteurs slechts zijdelings figureren, schroeft de maakster de spanning behendig op. Terloops schetst ze een scherp beeld van een onmogelijke missie, want zelden gaapte er zo'n diepe kloof tussen Jan Soldaat en de bevolking op het slagveld en aan het thuisfront.

Van de schokkende opening tot aan het wrange slot grijpt Bigelow de kijker bij de keel, waarna we ons mogen afvragen wat er terecht moet komen van de jongens die er middenin stonden.

The hurt lockeris een meesterlijke actiefilm, en een hartverscheurende tragedie. (BART VAN DER PUT)null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden