Plus

The Hole is een intense dansvoorstelling die je niet snel vergeet

Veel van de allerbeste dansvoorstellingen overtuigen door alleen maar over de dans zelf te gaan. The Hole is zo'n voorstelling.

The Hole: intiem, meeslepend, explosief en volkomen logisch. Beeld The Hole

We hebben vaker rond een podium gezeten, maar nog nooit zoals in The Hole. Het publiek komt binnen in een achthoekige ruimte. Centraal in die ruimte staat een al net zo achthoekig podium.

Daar, op luttele meters van de toeschouwers, nemen acht mannelijke dansers uitdagende, liggende poses aan. Maar ook direct achter de stoelenrijen, op een richel van amper vijftig centimeter, wordt gedanst. Door acht vrouwen, die daar plotseling staan.

In sommige voorstellingen is het juist andersom: de vrouwen op het podium en de mannen op het randje. Je zou denken dat zo'n rolomkering tot diepe inzichten zou leiden omtrent je eigen percepties van mannen en vrouwen, maar dat is niet zo.

De choreografie van Ohad Naharin kleurt anders, maar verandert er niet wezenlijk door.

Intense ervaring
Eigenlijk maakte Naharin The Hole exclusief voor zijn eigen gezelschap Batsheva in Tel Aviv. Door zijn langdurige en hechte samenwerking met het NDT liet de Israëliër zich toch overhalen om de voorstelling naar Nederland te brengen. Gelukkig maar: The Hole is een intense ervaring die je niet snel vergeet.

Als je wilt, kun je er van alles in zien. Naharins danstaal heeft iets collectivistisch en militaristisch, dus als je er een strijd tussen de seksen in wilt zien: ga je gang.

Maar als de dansers losgaan op stampende elektronische muziek zou het ook een rave kunnen zijn, ­of - met die perfect uitgestalde danserslichamen - een exclusieve ­modeshow.

Haaien
En als de dansers van de buitenring ineens boven het podium rondkruipen, waan je je in zo'n zee-aquarium waar de haaien boven je hoofd rondzwemmen.

Veel van de allerbeste dansvoorstellingen overtuigen door alleen maar over de dans zelf te gaan.

The Hole is zo'n voorstelling: intiem, een tikkeltje intimiderend, meeslepend, ­explosief, steeds verrassend en - op het moment dat je het ondergaat - volkomen logisch.

The Hole

Door NDT 1
Gezien 14/2, Den Haag
Te zien 6-11/3, Stadsschouwburg

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden