Review

The hangover ****

null Beeld

Regie: Todd Phillips
Met Bradley Cooper, Ed Helms, Zach Galifianakis, Justin Bartha

Zestien jaar geleden was de Amerikaanse filmmaker Todd Phillips te gast op het Amsterdamse documentairefestival Idfa, dat zijn debuutfilm Hated: GG Allin and the murder junkies vertoonde. Het portret van de weerzinwekkende punkzanger ontleende een hoge amusementswaarde aan Allins schokkend gewelddadige optredens, die door Phillips onverbloemd in beeld werden gebracht.

Tegenwoordig werkt de regisseur voor de grote Hollywoodstudio's, waar hij met Road trip, Old school en Starsky & Hutch een goede naam als komediespecialist opbouwde.

Op basis van zijn debuutfilm zou men verwachten dat Phillips' komedies ook om wansmaak draaien, maar zijn werk ontleent meer humor aan de botsing tussen de sterk contrasterende personages dan aan de gemakzuchtige poep- en piesgrappen die bij sommige Amerikaanse vak- en generatiegenoten de norm zijn.

Philips' talent en zijn achtergrond als documentairefilmer bleven niet onopgemerkt: de Britse komiek Sacha Baron Cohen betrok de Amerikaan bij de ontwikkeling van het scenario voor diens krankzinnige film Borat: cultural learnings of America for make benefit glorious nation of Kazakhstan.

Met The hangover levert de 38-jarige regisseur een amusante bijdrage aan het subgenre van de vrijgezellenfeestfilm. Wie zich het vroege Tom Hankssucces Bachelor party (1984) herinnert, zet zich schrap voor beestachtige taferelen, maar zoals de titel al doet vermoeden draait The hangover (kater) niet om de excessen, maar om de nasleep.

De drie mannen die hun bevriende bruidegom mee naar Las Vegas slepen, ontwaken er een dag later met een haperend geheugen en een kater van epische proporties. Maar de fysieke tol van een wilde nacht verbleekt bij de aanblik van een gesloopte hotelsuite, waarin de heren tussen de lege flessen een kakelende kip, een grommende tijger en een baby aantreffen. De bruidegom is spoorloos verdwenen.

Wat volgt is een aanstekelijk idiote poging van het trio om de vervlogen avond te reconstrueren en de bruidegom te lokaliseren. Regelneef Bradley Cooper (He's just not that into you), voetveeg Ed Helms (The office) en aanstaande schoonbroer annex mafketel Zach Galifianakis (What happens in Vegas) ondervinden daarbij veel tegenstand van kleurrijke figuren uit de gokstad, wat tot grappen van uiteenlopende kwaliteit leidt.

In een curieuze bijrol blijkt bokser Mike Tyson geen talent voor humor te bezitten, waardoor de film een paar keer knarsend tot stilstand komt, al getuigt de manier waarop de scenarioschrijvers diens reputatie uitbuiten wel van een goed gevoel voor absurdisme. De drie hoofdrolspelers zijn uitstekend aan elkaar gewaagd, en delen Phillips' gevoel voor komische timing, waardoor The hangover de beperkingen van het uitgangspunt en de beroemde gastrolspeler goed te boven komt. (BART VAN DER PUT)

Website The hangover

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden