The guard ****

null Beeld

Op het platteland van Connemara, aan de Atlantische kust van Ierland, moet sergeant Gerry Boyle de wet handhaven. De politieman drinkt onder werktijd in de pub en heeft meer belangstelling voor geestverruimende middelen dan voor het strafrecht, maar er is niemand die daar om maalt. Boyle is een innemende lobbes, die overtreders met een kwinkslag vermanend toespreekt en zelden verbaliseert.

Met Boyle kun je lachen. De sergeant wordt vertolkt door de Ierse acteur Brendan Gleeson, die hier net zo in zijn element is als in de gangsterkomedie In Bruges drie jaar geleden. Dat zal geen toeval zijn: debuterend regisseur en scenarioschrijver John Michael McDonagh is de broer van de maker van In Bruges en tapt uit hetzelfde vaatje.

De films delen meer dan de hoofdrolspeler en de stamboom van de maker. In The guard komen nogal wat beproefde elementen uit politiefilms voorbij, maar ze staan voornamelijk in dienst van de karakterschets van de sergeant.

Boyle krijgt nieuwe partners toegewezen, stuit op drugssmokkelaars en botst met collega's uit de grote stad, maar ook deze McDonagh legt de nadruk op de gevatte reacties van zijn hoofdpersonage.
Gleeson pakt er weer aanstekelijk mee uit. Wanneer hij niet in beeld is en anderen de plot vooruit helpen, wordt hij node gemist. Maar lang duurt dat gelukkig nooit en de scènes waarin Boyle met het lokale straatschoffie, een stel escortdames of zijn even grofgebekte moeder omgaat zijn steeds verrassend, aandoenlijk en buitengewoon grappig.

De fraaie landschapsfotografie en de muziek van Calexico roepen associaties met het westerngenre op, waarbij Gleeson als een Ierse tegenhanger van John Wayne de klassieke rol van de onconventionele dorpssheriff vervult.

Het maakt The guard tot een prettig tegendraadse komedie, waarin Amerikaanse genreformules met Ierse humor worden beantwoord. We mogen hopen dat die McDonaghs nog een broer hebben met filmplannen voor Gleeson. (Bart van der Put)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden