PlusFilm

The Green Fog: een imposante ode aan de klassieker Vertigo

Een knip-en-plakproject zoals het zou moeten, The Green Fog is een imposante ode aan de klassieker Vertigo.

null Beeld

Zijn alle verhalen al verteld? Voor Guy Maddins nieuwste film geldt dat zeker. De San Francisco Film Society gaf de Canadese filmmaker de opdracht om Alfred Hitchcocks Vertigo te recreëren zonder daarbij gebruik te maken van originele beelden.

Samen met de broertjes Johnson, met wie hij al eerder samenwerkte, doorzocht Maddin honderden uren aan beeldmateriaal van de San Francisco Bay Area en creëerde een duizelingwekkend pastiche van de Hollywoodklassieker. Het resultaat is een bijna academische collage die zowel een ode brengt aan het bronmateriaal als aan het medium film zelf.

Vertigo is uitermate geschikt voor zo’n knip-en-plakproject. De film is enorm invloedrijk – het zogeheten vertigoshot ontleent zijn naam aan de film – en gaat over een vrouw die bezeten is door de geest van een voorouder en haar laatste plekken koortsachtig herbezoekt. Op eenzelfde wijze is The Green Fog bezeten door het origineel. Een verscheidenheid aan acteurs speelt ineens de detective Scottie en Madeline, die hij voor gevaar moet behoeden en waarvoor hij gaandeweg valt.

The Green Fog volgt het plot van het origineel, maar gaat associatiever te werk. De film bevat vrijwel geen dialoog en moet door middel van montage de innerlijke wereld van de karakters weergeven. Scottie vertelt niet over zijn hoogtevrees; in plaats daarvan worden beelden van hem ­afgewisseld met die van vallende en hoge objecten. Mede dankzij de ­geniale filmmuziek, speciaal gecomponeerd door Jacob Garchik, die met zijn schrille tonen perfect de stemming van een Hitchcockfilm vangt, wordt zijn hoogtevrees geïnsinueerd.

Toch blijft het de vraag of de film te volgen is als Vertigo niet vers in het geheugen staat – vooral de onthulling, die in Hitchcocks origineel tot stand komt door referenties aan eerdere momenten in de film. The Green Fog is zeker niet weggelegd voor de passieve kijker, maar het is een imposante exploratie van het medium film en wat nodig is om visueel een verhaal te vertellen.

The Green Fog

Regie Guy Maddin, Galen Johnson, Evan Johnson
Te zien in Filmhallen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden