Review

The good heart**

null Beeld

Regie: Dagur Kári
Met: Paul Dano, Brian Cox

Twee personages die als dag en nacht verschillen, maar goh, jeetje, hoe is het mogelijk, toch voor elkaar vallen. Het is een beproefd recept in romantische komedies. In het in New York gesitueerde The good heart van de IJslandse filmmaker Dagur Kári is de formule niet toegepast op liefde, maar op vriendschap.

In een ziekenhuis ontmoet de morsige caféhouder Jacques (Brian Cox)
- een vijftiger die herstelt van zijn zoveelste hartaanval - de suïcidale jonge dakloze Lucas (Paul Dano), die bijkomt van een mislukte zelfmoordpoging.

Mensenhater Jacques ziet in de goedhartige en gedweeë Lucas een geschikte opvolger voor zijn zaak. Als zijn hart het definitief zal begeven, moet Lucas het verlopen bruine café, waarin alleen stamgasten welkom zijn, voortzetten. Hij werkt Lucas in als barman. Iedereen blij. Tijd voor vrouwelijk roet in het eten.

Als een Franse stewardess (Isild Le Besco), die - je moet er maar opkomen - onderdak zoekt omdat ze wegens vliegangst ontslagen is, ontfermt Lucas zich over haar.

Tot woede van Jacques, die Lucas als zijn project ziet en geen andere invloed op hem duldt. Hoelang laat Lucas zich nog als een hond afblaffen? En dan is het alweer tijd voor de bespottelijk melodramatische finale.

De in Frankrijk geboren, maar in IJsland opgegroeide Dagur Kári debuteerde zeven jaar geleden met de gortdroge tragikomedie Nói albínóio, waarin een knul probeert weg te komen uit het benauwende IJslandse dorp waar hij woont.

Het op oude sitcoms als Cheers geïnspireerde The good heart wil ook een tragikomedie zijn, maar tragiek en humor vallen hier dood neer. Hoe kan een getalenteerde filmmaker zich zo vergissen? Komt het doordat The good heart in New York speelt, wat geen IJsland is? Of is er een cynischer verklaring: wilde Kári doorbreken naar een groot publiek en dacht hij dat dat van slappe clichés en een overdosis sentimentaliteit houdt?

Jammer voor Paul Dano (There will be blood) en Brian Cox (The escapist), die laten zien dat het niet aan hen ligt. (JOS VAN DER BURG)

The good heart

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden